Ольга КМЕТЮК
Чернівці

Чернівчанка сортує сміття і відправляє на переробку поштою

20 квітня 2021, 16:43
0
0
Сподобалось?
0

Ольга Кметюк із Чернівців кілька років тому почала сортувати відходи. Окремо збирає папір, скло, пластик і навіть фольговані обгортки від шоколадок. Частину здає на пункти прийому вторсировини, а решту – відправляє поштою на переробні заводи!

Каже, за сортування взялася, усвідомивши, що проблема засмічення довкілля стає однією з найголовніших для людства. Природа не в силі витримати наш натиск пластиком та іншим непотребом, тож дає нам відлуп стихіями. Сміттє­звалища переповнені, біля приватних будинків, особливо навесні, здіймаються клуби диму, бо господарі спалюють те, що не може перегнити у землі. Тонни непотребу валяються на дні морів та океанів, їх навіть знаходять у космосі.

– Але вихід є, адже більшість речей піддаються переробці, – каже Ольга. – Тому я відправляю на фабрики та заводи майже усе. А те, що не підлягає переробці, віддаю на високотемпературне спалювання.

Поштою, зокрема, пані Ольга відправляє пластикові пляшки. Їх багато накопичується за літо. Каже, усю тару треба ретельно вимити та висушити, тоді якомога міцніше стиснути – і занести на пошту. Окремо слід здавати прозору тару та зі щільного кольорового пластику (наприклад, з-під побутової хімії).

– Хоча послуга пересилання платна. Та відчуття, що ти геройка, вартує всіх грошей! – переконує жінка.

І розповідає про найбільші підприємства, які займаються утилізацією та переробкою непотребу. Зокрема про Житомирський картонний комбінат. Його лотки для яєць пізніше стають… складовою автомобільних доріг!

Тепер, вирушаючи до магазину, вона з чоловіком бере не пластикові пакети, як колись, а торбинки, пошиті власноруч з натуральних матеріалів. Окремі має на овочі та фрукти, окремі – на картоплю та буряк, ще інші – на яйця, рибу та морожені продукти. Каже, дискомфорту через це не має жодного. Навпаки, продавці на ринку та в магазинах її впізнають й уже не пропонують своїх пакетів. Навіть каву у вуличних кав’ярнях просить наливати не в одноразовий посуд, а в її термочашку. А ще вона шиє екоторбинки на продаж, заснувавши власний бренд. В асортименті своєї продукції має навіть засоби інтимної гігієни для жінок! Її тканинні «щоденки» та «прокладки» для критичних днів користуються великою популярністю. На кожній речі – маркування: «Зроблено з любов’ю до вас і довкілля».

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися