Бабусі-близнючки Віра і Надія
Чернівці

Найстарші близнючки України живуть у Чернівцях

30 січня 2022, 19:04
0
1
Сподобалось?
1

175 років на двох мають сестри з Чернівців Віра Хвіюзова і Надія Берегеч. Вони потрапили до Національного реєстру рекордів України як найстарші жінки-близнючки країни.

Возз’єдналися після 47 років розлуки

Вік бабусь виказує тільки їхній паспорт. Виглядають вони набагато молодшими за свої 87 років. Стежать за собою, фарбують волосся, без макіяжу з квартири не виходять. Зі сміхом розповідають, що на вулиці до них часто підходять перехожі і фотографуються. Бо й одягаються жіночки однаково. У їхньому гардеробі такі самі пальта, чобітки, шапочки, блузки. І всі ці речі практично однакового кольору, навіть з такими ж ґудзиками!  Одяг сестри розрізняють за дрібничками. Наприклад, блузку пані Віра може упізнати по шпильці. Секретом свого довголіття близнючки називають активність та позитивний настрій.

– Разом робимо щодня гімнастику. А влітку збираємо квіти і рослини на чай – маємо понад 20 видів, – хвалиться Надія Берегеч.

Життя у бабусь було нелегким. Народилися Віра та Надія в Донецьку у 1934 році. Сім’я виховувала ще двох дітей – старших доньку і сина. Батько працював на металургійному заводі. Це були складні часи – перший рік після голоду. Дівчатка народилися малесенькими і кволими. Лікарі казали, що дітки навряд чи виживуть. Та вони вже тоді були сильними. І батьки дали малечі символічні імена – Віра та Надія. Вони були схожі одна на одну, як дві каплі води. 

– Нас навіть батьки плутали. А потім і вчителі. Готували уроки кожна свої. Я краще знала літературу, а Надія фізику, математику. Тому коли викликали до дошки Гончарову, то виходила та із нас, котра краще підготувала домашню роботу. Саме тому у школі ми вчилися добре, – зі сміхом розповідає Віра Хвіюзова.

Неймовірно, та у близнючок не тільки схожа зовнішність, а й доля. Вони майже одночасно одружилися і народили дітей. 

– Віра вийшла заміж – за пів року я познайомилася з хлопцем і через чотири місяці теж пішла під вінець, – згадує Надія Берегеч.

Доньки у них народилися з різницею у дев’ять місяців. Віра прожила з чоловіком 58 років, а Надія – 53.

Уперше сестри розлучилися, коли їм було по 33 роки. Надія переїхала з чоловіком до Чернівців. Часто їздили одна до одної у гості, розмовляли по телефону. Та все одно сумували. Лише через 47 років сестри знову стали жити під одним дахом. Їх, на жаль, возз’єднала війна. Коли у Донецьку почали стріляти, Надія сказала Вірі, щоб та переїжджала жити до неї у Чернівці. Старенькі тішаться своїми чотирма дітьми, онуками і правнуками. Вони підтримують одна одну і кажуть, що ніколи не сваряться. Навіть на кухні. Найулюбленіша страва, яку готують, коли у гості приходить вся родина, – горіховий кекс. 

А ще у них одна мрія на двох – щоб в Україні запанував мир і змогли поїхати до рідного їм Донецька та пройтися по знайомих вуличках.  

Японські сестри мають 216 років на двох

Уже після того, як про неймовірних бабусь з Чернівців дізналася вся Україна, керівниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова написала, що отримала повідомлення з одного із сіл Хмельницької області, де живуть бабусі-близнючки, яким по 93 роки.

– Наразі ми уже готуємо документи для реєстрації нового рекорду. Нам дуже приємно, що люди так відгукуються на ці події, – сказала Лана Вєтрова.

Найстаріші ж близнюки, відомі на сьогодні, проживають у Японії. Це сестри Умено Суміяма і Коуме Кодама. Їм по 108 років. Народилися 5 листопада 1913 року на острові Седо Кагава у великій родині з 13 осіб. Жінки пережили дві світові війни. З юних літ і по теперішній час вони живуть окремо, але підтримують між собою зв’язок. У свої 70 років близнючки розпочали паломництво до 88 буддійських храмів.

Зараз сестри живуть у різних будинках для літніх людей. Коли вони отримали сертифікат Книги рекордів Гіннеса, Умено заплакала, а Куме через проблеми з пам’яттю не змогла повністю усвідомити значення документа.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися