У прикордонному загоні загадково помирають солдати
Чернівці

У прикордонному загоні загадково помирають солдати

5 лютого 2022, 13:25
0
-4
Сподобалось?
-4

У прикордонному загоні на Буковині загинули двоє солдатів – 22-річний контрактник отримав вогнепальне поранення, а 19-річного знайшли застреленим. Виявилося, що таке стається не вперше. За останні кілька місяців у цьому загоні – чотири смерті. 

На перший погляд, усі трагічні випадки підходять під один сценарій: нібито військовослужбовці через проблеми з рідними вирішували звести рахунки з життям. Проте подейкують, що хлопці стали жертвами своїх же товаришів по службі.

Один з прикордонників, 24-річний Микола Цикул, загинув 18 квітня минулого року на посту під час несення служби. «Спочатку у висновках судмедекспертизи вказувалося, що поранень було три. Але потім дали документи, у яких йдеться про один постріл, – з болем розповідає батько хлопця. – Його знайшли на посту: тіло ніби тягли, за три метри від нього лежав автомат і телефон, а каптур від форми був під головою».

За словами батька, загиблого знайшла його кохана дівчина, з якою він спілкувався перед смертю по телефону. Його останніми словами були: «Чекай, хтось іде». Пізніше з’явилася інформація про те, що загиблого знайшла не дівчина, а товариш по службі, який перебував за 50 метрів від місця трагедії на вежі. Офіційна версія загибелі – самогубство. Батько ж загиблого стверджує, що жодних причин для цього у сина не було. Слідство у цій справі уже закрито.

Не зрозумілі обставини смерті й 24-річного Сергія Чіпака, який загинув від кульового поранення у голову в серпні 2021 року. «Розслідування зараз тупцює на місці. Вони допитали свідків, які були із сином на службі, провели експертизи, та й усе. Я отримав матеріали слідства. Не можу їх розголошувати, але побачив явні розбіжності у показах свідків. Написав клопотання про проведення слідчого експерименту щодо чутності пострілу. Бо свідки кажуть, що вони пострілів не чули, хоча чутність автомата 2000 метрів», – каже батько загиблого Валерій Чіпак та додає, що його син незадовго до трагедії «був свідком незаконних дій товаришів».

Він не розголошує подробиці, однак стверджує, що ця інформація є у справі: «Ситуація і спровокувала конфлікт з цими хлопцями. Він попередив, що якщо вони не припинять, то Сергій про них повідомить, і їм доведеться відповідати перед законом. За 12 годин сина знайшли мертвим».

Валерій Чіпак причиною смерті Сергія та Миколи вважає умисне вбивство, бо хлопці нібито стали свідками чогось незаконного.

Батько Миколи Цикула, плачучи, каже, що у нього забрали єдиного сина, тож він будь-що намагатиметься з’ясувати правду про його загибель. 

І вже у січні цього року спочатку знайшли тіло 19-річного військовослужбовця. А за кілька годин з вогнепальним пораненням грудей до лікарні госпіталізували 22-річного прикордонника.

Начальник прес-служби 31-го прикордонного загону Сергій Бровко заявив журналістам, що між двома випадками зв’язку немає, бо вони сталися у різних підрозділах. За фактом одного інциденту зараз відкрито кримінальне провадження з позначкою «самогубство». Щодо іншого триває слідство.

Для одного прикордонного загону забагато смертей.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися