У хаті-рукавичці прихистили 250 сімей переселенців
Чернівці

У хаті-рукавичці прихистили 250 сімей переселенців

15 травня 2022, 12:22
0
1
Сподобалось?
1

Анастасія Сметаніна з Хотина відкрила двері свого новозбудованого будинку для переселенців. І він швидко перетворився на хату-рукавичку. Тут одночасно проживають десятки сімей з дітками та собаками-кицями. За два місяці прихисток у цих стінах вже знайшли понад 250 родин.

Рекорд – 44 людини під одним дахом

– Я вже шість років маму не бачила. Вона поїхала за кордон, щоб звести цей будинок. Ось-ось мала повернутися, але почалася війна, – розповідає дівчина.

24 лютого звістка про війну застала Настю у столиці. Повернулася додому не сама, а з друзями, яким уже був відрізаний шлях до їхніх домівок. У своїй двоповерховій новобудові Сметаніни почали нашвидкуруч закінчувати ремонт, стелити сходи. Усі разом виносили будівельне сміття та монтували розетки.

Бажаючих заховатися від війни на відносно тихій Буковині ставало все більше. І Настя дала оголошення, що готова кожного, хто опинився без даху над головою, поселити у себе вдома. Гості стали їхати і їхати. А знайомі родини та небайдужі хотинці – зносити постіль, харчі, дитячі іграшки. І вийшов чудовий мініготель для переселенців. Хтось проситься сюди на одну-дві ночі, а хтось уже живе понад місяць.

Анастасія СМЕТАНІНА (крайня справа у нижньому ряду)

Рекорд хати-рукавички – одночасне розміщення 44 людей, восьми собак та двох котів! На першому поверсі спальні місця облаштовані на підлозі. Тут постелені матраци, подушки та ковдри. Навіть кухня переобладнана під спальню. Бо їсти ходять у місцеве кафе, яким також опікується тітка та сестра Анастасії. Готує для гостей бабуся Насті Зоя, свій фірмовий яблучний пиріг пече щодня.

Щоб найменші швидше відійшли від пережитого шоку, облаштували в будинку ігрову, де є розвиваючі ігри, телевізор з дитячими телеканалами.

Юна господиня впіймала букет нареченої

У цьому будинку не минає й дня без свят чи днів народжень. Навіть двічі тут уже справляли весілля. Серед наречених була пара з Чернігівщини, яка планувала шлюб до війни, уже навіть встигли зробити ремонт у своєму помешканні, але прилетіла російська ракета, і все згоріло. У Хотині Настя з друзями потайки організувала для цієї пари гарне весілля. Молодята були вражені. А коли наречена кинула букет для дружок, він впав у руки Насті. У той момент пропозицію руки та серця їй зробив її хлопець.

– Але наступного дня Дениса мобілізували, – розповідає дівчина. – Тож своє весілля ми зіграємо після перемоги.

Сьогодні в будинку Сметаніних у Хотині, як завжди, людно. Тут живуть гості з Київщини, Харківщини, Житомирщини, Чернігівщини, Донбасу. Люди різних професій, дорослі та діти, здорові і ті, хто бореться з раком… Для кожного двері цього дому відчинені.

– Вона наша рятівниця, – кажуть гості про Настю.

Вони вражені безмежності її щирої душі.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися