Ключі від квартир дали лікарям з Донеччини
Чернівці

У Чернівцях квартири для медиків-переселенців зробили у недіючому відділенні

12 січня 2023, 13:08
0
0
Сподобалось?
0

У багатьох райцентрах стоять і руйнуються непрацюючі відділення лікарень, які через нестачу фінансування, чи з якихось інших причин, закрили. Чи то у місцевої влади часу нема знайти їм якесь застосування, чи бажання? Шкода, що добротні приміщення розсипаються. Тому приємно було дізнатися, що у Сокирянській міській раді на Буковині прийняли мудре рішення і переобладнали приміщення колишнього хірургічного відділення у квартири, де житимуть лікарі, які тут працюють.

– У нас збудована нова гарна лікарня, – розповідає секретар міської ради Любов Степаненко. – Коли у 2010 році всі перейшли туди, то зрозуміло, що старі відділення залишилися пустками. Добре, що наш міський голова Василь Козак придумав, як їх раціонально використовувати. Його підтримали депутати та віддали у користування різним організаціям. А терапевтичне відділення у 2014 році переробили під квартири молодим спеціалістам, які прийшли працювати у нашу лікарню з інших районів. Це таке заоохочення, щоб лишалися.

І, як показав час, такий підхід виправдав себе. Однак лікарня не була укомплектована стовідсотково потрібними кадрами. Тому тут з радістю приймають фахівців з різних регіонів, хоча у глибинку не дуже рвуться. З початком війни до Сокирянської лікарні переїхало чотири сім’ї медиків з Донеччини. Дві трохи попрацювали і вирушили до знайомих у Польщу.

– Але вже телефонував звідти лікар-уролог, то казав, що планують вертатися. Це дуже добре, бо у нас нема такого фахівця. Він і операції проводив, – додає Любов Іванівна. – Вже кілька місяців працюють у нас сім’ї лікаря-травматолога Ігоря Черткова та лікаря-анастезіолога Михайла Волка. Дружина пана Ігоря Лариса – лікар-рентгенолог, вміє розшифрувати обстеження комп’ютерної томографії. Ми маємо хороший німецький апарат, а щоб розшифрувати дані, мусили надсилати їх колегам аж в Івано-Франківськ. Зрозуміло, що це створювало певні незручності. А тепер все робимо на місці.

Ці лікарі переїхали у Сокиряни із Покровської громади Донецької області. Війна наробила там великої біди. Житло зруйноване, вертатися нема куди. Тож ключі до квартир, які вручили їм напередодні новорічних свят, були несподіваним та приємним подарунком.

– У хірургічному відділенні за кошти міського бюджету ще раніше замінили дах, відремонтували та утеплили частину фасаду, – продовжує Любов Іванівна. – На даний час підготували хороші трикімнатні квартири з одним входом на дві сім’ї. До доброї справи долучилися і два благодійні фонди, які виділили по 35 тисяч гривень кожен для придбання необхідних меблів та побутової техніки. Тож найближчим часом лікарі з Донеччини можуть переселятися у своє житло. Воно відомче, але коли попрацюють десять років у нас, то матимуть право на приватизацію. Загалом, після завершення робіт з реконструкції та ремонту, в приміщенні можна буде облаштувати житло для проживання дев’яти сімей фахівців медичної галузі.

Тож у Сокирянах чекають лікарів. Можливо, хтось із ваших знайомих має диплом та потребує роботу? Можна спробувати знайти перше робоче місце на Буковині. Природа тут прекрасна, а люди – добрі та привітні. Медики з Донеччини були вражені тим, як щиро їх приймали місцеві. Тому планують тут лишитися надовго.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися