Відтворена вишита сорочка Степана БАНДЕРИ
Чернівці

За вишиванку, як у Степана Бандери, купили 35 бронежилетів

20 травня 2023, 11:00
0
2
Сподобалось?
2

З 2006 року у третій четвер травня українці святкують День вишиванки. Його зініціювала Леся Воронюк із Чернівців. За цей час вишиванка стала не тільки оберегом українців, а й модним одягом. Рік тому пані Леся планувала у Чернівцях урочисто відкрити Музей вишиванки. Завадила війна. Та все ж тут презентували унікальний експонат – відтворену вишиту сорочку Степана Бандери. 

Символічно, що орнамент сорочки провідника українських націоналістів відтворила переселенка з Донецька Тетяна Зез. У 2014-му вона втекла від «руского міра» з рідного міста до Києва. А коли у лютому росіяни стали кидати бомби і на столицю, переїхала з чоловіком до Львова. Пані Тетяна є засновницею проєкту «Вишивка в одязі видатних українців». За збереженими у музеях зразками вона відтворила копії вишиванок Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка, Марії Заньковецької, Максима Рильського, Михайла Старицького, Павла Полуботка та інших. 

Вишиванка Степана Бандери – це вже тридцята відтворена сорочка. І її вперше вишили за фотографією. Орнамент вишивки взяли з фото, яке зберігається в музеї родини Бандерів у Стрию.

«Фотографія відома, є в інтернеті в поганій якості, але ніхто на неї не звертав уваги. Директорка київського музею Рильського Вікторія Колесник під час війни евакуювалася в Стрий і звернула увагу на це фото, зателефонувала мені: мусиш приїхати, тут сорочка Бандери!» – розповіла журналістам Тетяна Зез.

Як тільки жінка побачила чорно-біле фото, зроблене приблизно у 1927-1929 роках, відразу загорілася ідеєю відтворити орнамент. Після проведення титанічної технічної роботи львівська майстриня Ольга Лелик за вісім днів вишила сорочку. Першу сорочку подарували у Чернівці для Музею української вишиванки. Другу вишили для Володимира В’ятровича, який представляв сорочку Степана Бандери і став її першим покупцем. А третю зробили всенародною. Схеми передали вишивальницям для машинної вишивки. Вони створили сто сорочок-«бандерівок» для продажу. Кожну оцінили у 5 тисяч гривень, вони мали шалений успіх. Були купці з Канади і США. Виручили пів мільйона гривень і купили 35 бронежилетів для українських воїнів. «Вишиванка – духовна броня. Бронежилет – фізична броня» – такий девіз мали організаторки. І навіть жартома говорили, що хай ось так, але Степан Бандера захищає наших воїнів. Після вдало проданих сорочок, мисткині втілили ще один задум – створили жіночу версію «бандерівки». Її представила журналістка Яніна Соколова.

За виручені гроші купили реанімобіль. Цього року майстрині створили нову вишиванку Бандери уже у військовому стилі – орнамент відтворили на полотні кольору хакі. А зверху на спині вишили тризуб. Першу таку сорочку подарували головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному.  
Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися