Митрополит ЛОНГИН з дітьми
Чернівці

Монастир допомагав чоловікам втікати за кордон?

21 травня 2023, 17:44
0
0
Сподобалось?
0

Прокурори Буковини передали до суду обвинувальний акт проти помічника настоятеля одного з монастирів УПЦ мп, який перетворив святиню на пункт збору для ухилянтів. «Послуга» нібито коштувала чотири тисячі доларів. Журналісти «розкопали», що йдеться про помічника впливового митрополита Лонгина, намісника Вознесенського Банченського чоловічого монастиря.  

Підтримав Росію в окупації Криму

Банченський монастир розташований практично на самому кордоні з Румунією. Саме тому, як стверджують правоохоронці, тут зробили опорний пункт збору. «Доставляли військовозобов’язаних до монастиря, де їх інструктував сам священнослужитель. До лінії розмежування України з Румунією громадян супроводжували треті особи - жителі прикордоння, які добре орієнтувались на місцевості», - повідомляють у прокуратурі Чернівецької області.

Священнослужителя судитимуть за незаконне переправлення осіб через державний кордон. За це йому загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до семи років. 

Сам настоятель монастиря митрополит Лонгин відомий своїми скандальними заявами. Після того, як росія окупувала Крим, він став на бік москви, назвавши українську владу «проклятою» та «сатанинською». З початком воєнних дій на Донбасі, ще з 2014 року, перешкоджав мобілізації в регіоні й відмовляв українським захисникам у церковних обрядах. У 2021-му агітував проти вакцинації коронавірусу. Хоча у Чернівецькій області смертність була однією із найвищих. У війні звинувачував «прокляту Європу» та США. А у проповіді у грудні 2022 року Лонгин говорив, що «українська держава розпочала війну проти Бога, проти Церкви Господньої та проти українського народу». Також митрополит УПЦ мп Лонгин, як зазначається у численних журналістських матеріалах, має румунське громадянство. Разом з тим у червні минулого року він чи не єдиний діючий ієрарх УПЦ мп осмілився відкрито критикувати главу рпц кіріла за те, що той благословив війну в Україні. До нього він звернувся в одній зі своїх проповідей: «Ви відповісте перед Господом Богом за кожного вбитого. Ви поранили весь український православний мір. Ви принесли нам великий біль. Не шукайте собі виправдань. Совість не мучить вас, ваша святість? Це так не прощається».

Діти називають монаха «татом»

Банченський монастир - один з найбільших монастирів УПЦ мп в Україні. Його територія вражає розкішшю. Головний собор - весь у золоті. Тільки позолочена люстра там важить три тонни! Звідки таке багатство? Сам намісник з посмішкою відповідав журналістам, що це допомога людей. А на запитання, які саме люди, сказав: «Отець, Син та Дух святий».

Та відомий монастир славився не своїм багатством, а тим, що його настоятель митрополит Лонгин став названим батьком для сотень сиріт. При монастирі він заснував будинок сімейного типу. Відомо, що у 2020 році тут на вихованні було 415 діток. Серед них багато інвалідів, які потребують спеціального догляду. Злі язики кажуть, що саме на сиротах монастир розбагатів - адже за кожну дитину держава ще до війни платила три тисячі гривень у місяць. Якщо помножити, то на місяць виходить понад мільйон двісті тисяч. Звісно, це не ті гроші, за які купиш стільки золота і розбудуєш монастир. Митрополит Лонгин мав впливових покровителів. Це і патріарх рпц кіріл, і український президент-втікач  Янукович. Ну а перших двох дітей взяти під опіку йому допоміг митрополит Онуфрій, який на той час був керуючим Чернівецькою і Буковинською єпархією. З роками дітей ставало все більше…

Про Лонгина знято не один фільм. Так, автори стрічки «Наш Блаженніший» розповіли, що всіх дітей, які вступають до дитячого будинку, владика Лонгин хрестить, вони живуть в кімнатах по пʼять осіб. За кожну групу відповідає одна матушка. Діти навчаються у сільській школі. У дитячому будинку вихованці роблять хатні справи. Вміють готувати, прати, доглядати за городом. Усі діти без винятку називають владику Лонгина «татом». Він особисто купує кожній дитині одяг, ліки і все необхідне.

Сам архієпископ Лонгин ніколи не називає заклад дитячим будинком. Каже, це «велика сімʼя», де поділяють тяготи один одного і по-справжньому вірять у Бога. Після того, як вихованці залишають притулок, владика Лонгин знаходить кошти, щоб купити квартиру і машину. Він дбає про те, щоб молоді люди здобули освіту, вінчає молодят.

Правда, є й інші фільми. У них дітки «по секрету» розповідають, що за непослух на них кричать і навіть бʼють. Також зізнаються, що у монастирі є карцер. Лонгина неодноразово критикували у пресі за те, що використовує сиріт для піару. За словами експертів, величезна кількість дітей в одній прийомній сімʼї не дозволяє приділяти їм достатньої уваги з боку батьків. До того ж, у випадку Банченського проєкту діти фактично мають одного батька.

Як би там не було, але заслуги митрополита Лонгина в усиновленні визнано українською владою. Ще в 2008 році президент Ющенко присвоїв йому звання Героя України, у 2009-му його оголосили переможцем конкурсу «Людина року в українському християнстві», а у 2010-му удостоїли премії «Гордість країни».

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися