Хмельниччина

Учився з дядьком міністра оборони

31 січня 2019, 17:01
0
0
Сподобалось?
0

У далеких шістдесятих роках у Дятилівці та Ногачівці не було ні медпункту, ні клубу, лише – бездоріжжя. За кілька років новий голова Анатолій Степанович Матвійчук вивів колгосп у п’ятірку кращих господарств Славутського району.

Одразу після десятирічки Анатолій Матвійчук став секретарем сільської ради, згодом закінчив Івано-Франківський технікум керівних кадрів для сільського господарства. Пропонували залишитися на Прикарпатті інструктором райкому, квартиру обіцяли. Але перший секретар порадив: мовляв, будуть тобою у райкомі попихати, іди ліпше головою колгоспу. Тож вибрав рідний.

– Пам’ятаю, як величезну калюжу перед колгоспною конторою долав. Тому і поставив перед собою першочергове завдання зробити в селі нормальні дороги. І за кілька років до нас зі Славути став автобус курсувати.

– Дятилівка – рідне село й Олександра Кузьмука, котрий двічі був міністром оборони України. Мабуть, добре з ним знаєтеся?

– Звичайно, знайомий, а от з дядьком дружив. Із Сергієм узагалі нерозлийвода були, за однією партою три роки сиділи. Батько міністра Іван Федорович земляків не цурався. Коли будували колгоспну ремонтну майстерню, а він був начальником Харківського танкового училища, спонсорував нам з півдесятка верстатів. Допомагав місцевим хлопцям. А то якось каже: «Знайди кілька толкових хлопців в училище. Нехай у творі навіть сто помилок буде, а хлопець з Дятилівки мусить пройти!» – казав. А коли його сина призначили міністром оборони, тоді якраз колгоспи валилися, поїхав я до нього, щоб узяв наше КСП у підпорядкування Міністерства оборони. Правда, я вже потім і шкодував. Як входили туди, то всі тваринницькі приміщення тріщали від худоби, а де все поділося? Дивізію, що у Славуті стояла, годував два роки… За те списану техніку міг узяти, навіть танка  пропонували…

У скарбничці Анатолія Степановича купа почесних грамот, є навіть медаль переможця конкурсу «Кращий керівник-аграрій України». Але найдорожчою відзнакою вважає грамоту покійного митрополита Володимира за допомогу у будівництві сільського храму – першого за всю історію рідної Дятилівки.

Ігор СЛАВИЧ, Хмельницька область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися