Степан БАТІГ
Хмельниччина

Житель Хмельниччини уже рік живе з чужим серцем

21 травня 2023, 16:40
0
0
Сподобалось?
0

У 49-річного Степана Батога із Великої Медведівки Хмельницької області проблеми зі здоров’ям вже давно. У чоловіка починалася задишка після кількох кроків, не вистачало енергії й сил піднятися по сходах.

- У 2012-му мені замінили серцевий клапан. Завдяки цьому стало легше, але з часом стан здоров’я постійно погіршувався, - розповідає чоловік, - медики сказали, що бажано вже міняти серце, бо воно зношене. Попередили - жити залишилося кілька місяців. На донорський орган очікував майже два роки. Якось ввечері подзвонили й сказали, що є серце, яке підходить мені за всіма показниками. Було лише п’ять хвилин на роздуми. Я відразу погодився. І бригада хірургів почала готуватися до складної операції.

Серце доставили до Хмельницького з Івано-Франківська гелікоптером. Пересадка донорського органу тривала понад вісім годин.

- Операція почалася в неділю вранці, а закінчилася ввечері. Від наркозу я прокинувся в понеділок і зрозумів, що вже все позаду: живий. Перші самостійні кроки зробив на восьмий день після пересадки. А через два тижні вже ходив нормально й мене виписали, - пригадує пан Степан. - Я зараз працюю, але обережно. Стараюся не давати великих навантажень. Треба дрова рубати, то потрохи, все по господарству роблю, займаюся бджолами.

Про донора, чиє серце зараз продовжує битися, Степан Батіг знає небагато. Каже, що він його ровесник, родом з Івано-Франківщини, звали Віталій. У чоловіка відмовив головний мозок.

- Його серце дісталося мені. Крім цього, він врятував ще кілька людей, яким пересадили інші органи, - розповідає хмельничанин. - Велика подяка родині за те, що дали добро на операцію. Спасибі медикам за їхню професійну роботу й турботу.

Пацієнт з донорським серцем Степан Батіг кожного місяця здає аналізи й отримує безкоштовні ліки. Його станом здоров’я опікується директор Хмельницького обласного серцево-судинного центру Андрій Кланца, який разом з командою кардіохірургів проводив трансплантацію.

- Ми раді, що отримали хороший результат. Пересаджене серце прижилося. І пацієнт здоровий за всіма параметрами: немає проблем, усі клапани працюють, - розповідає Андрій Кланца. - Процес відновлення пройшов добре, він живе повноцінним життям. Тільки має регулярно перевірятися та приймати спеціальні препарати.

За словами медика - це поки що єдина трансплантація серця на Хмельниччині. Нині на черзі в області перебувають сім пацієнтів.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися