Ратуша в Івано-Франківську
Івано-Франківщина

Місто, назване на честь Івана Франка

24 січня 2018, 10:12
0
3
Сподобалось?
3

Одне з найбільших міст Галичини – Івано-Франківськ. Це обласний центр Прикарпаття. Своїй сучасній назві він завдячує письменнику Іванові Франку. Але серед старшого покоління досі побутує первісна назва міста – Станіславів. Її воно отримало на честь свого засновника – польського воєводи і великого коронного гетьмана Станіслава Потоцького.

До того на місці Івано-Франківська було село Заболоття. Тут проходив центральний торговий шлях від Львова до гирла Дунаю. Потоцький викупив тутешні землі в родини Жечковських і розпорядився звести могутню фортецю проти набігів кримських татар та для свого опорного пункту на Галицькій землі.

Потужні мури виросли за п’ять місяців за проектом французького архітектора Франсуа Корассіні. І вже у травні 1662 року польський король Ян Казимир подарував поселенню магдебурзьке право. Це час першої згадки про місто. Воно відразу перетворилося на потужний торговий, ремісничий і культурний центр Прикарпаття. Проте оборонної функції не втрачає. І через п’ятнадцять літ після свого заснування зупиняє величезну турецьку армію, витримавши тривалу облогу. Та невдовзі місто пограбували російські війська. Це була помста Потоцьким за підтримку Станіслава Лещинського – польського короля, який вів таємні переговори з гетьманом Іваном Мазепою про об’єднання України, Польщі і Литви у федеративну державу й уклав угоду з гетьманом про спільну боротьбу проти Московського царства.

XVIII століття – тяжке випробуваннями для міста. Воно переходило з рук в руки від польських до російських та австрійських військ. Після приєднання Галичини до Австрійської монархії Станіславівська фортеця втратила своє оборонне значення. Імператорським указом було знесено мури, засипано фортечні рови та розібрано вали. По засипаних ровах проклали вулиці, вздовж яких звели житлові будинки.

Сколихнула життя міста революція 1848 року. Тоді у Станіславові було створено «Руську раду» поряд з польською, організовано загін Національної гвардії, почала виходити перша газета. До новоствореного парламенту стали обирати депутатів-українців. Наприкінці XIХ століття тут зародився «Союз українок» (перша назва – «Товариство руських жінок»), а 1905 року – відкрито першу українську гімназію.

Після розпаду Австро-Угорщини в 1918 році було створено Західноукраїнську Народну Республіку. Станіславів упродовж січня-травня 1919 року був її тимчасовою столицею. А вже у вересні 1939 року увійшов до складу Радянської України. Коли у 1962 році місто відзначило своє 300-річчя, влада прийняла рішення про його перейменування. Відтоді й зветься Івано-Франківськом.

Сьогодні в обласному центрі Прикарпаття проживає близько 225 тисяч осіб. Він має академічні музично-драматичний театр імені Івана Франка та театр ляльок імені Марійки Підгірянки. Тут проходить безліч мистецьких акцій та фестивалів, серед яких найвідоміші – «Прикарпатська весна» та «Свято ковалів». У місті діє Державне підприємство «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод», яке входить до державного концерну «Укроборонпром», працюють підприємства хімічної та машинобудівної промисловості.

Серед вищих навчальних закладів відомі в Україні Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, а також Івано-Франківський національний медичний університет.

Найпопулярнішим видом спорту є баскетбол. «БК Говерла» – професійний елітний клуб.

У місті народилися релігійний діяч, новомученик та єпископ УГКЦ Василь Величковський, письменник Юрій Андрухович, найсильніша людина світу-2004 Василь Вірастюк.

Оксана НЕДІЛЬСЬКА

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися