У 86 літ – за кермом
Івано-Франківщина

У 86 літ – за кермом

22 лютого 2019, 14:21
0
0
Сподобалось?
0

 

Дій активно! Живи позитивно!       

 

А у 80 вперше у байдарці пройшов 30 кілометрів гірською річкою у Карпатах

Шість років тому всю Україну вразив екстремальний пенсіонер з прикарпатського райцентру Коломия. У 80 літ Василь Іванович Кавацюк сів у спортивну байдарку і разом з іншими туристами сплавлявся бурхливою карпатською річкою Чорний Черемош. Досі сам керує автомобілем. Водійського стажу має аж 70 літ!

Дідусь розповідає, що замолоду любив екстремальні ситуації. Сміється, що, коли служив на Далекому Сході, під час військових навчань не їздив, а гасав на… танках. Коли 1957 року демобілізувався, осів у Коломиї, де працював закрійником. Здавалося б, мав спокійну роботу, проте його душа прагнула вибуху емоцій. Купив собі мотоцикл, а згодом міняв їх, як рукавички.

– Ганяв по-чорному, – усміхається Василь Іванович. – Їздив з такими ж друзями на мотоциклах у Житомир, Хмельницький, Ужгород, в Одесу на море.

Тепер він розважливий, спокійний. Видно, що Василю Івановичу вже непросто ходити. А от керувати автівкою, зізнається, ще має здоров’я. Але їздить тепер потихеньку. Водійського стажу має майже 70 літ!

Перераховує, скільки за життя купив автомобілів. Пальців на руках не вистачило, щоб усі назвати. Спочатку їздив на перших моделях «Москвича», а тепер – за кермом «Део-Ланоса».

Василь Іванович часто їздив на базу поблизу Верховини, де зупиняються туристи і займаються рафтингом, тобто сплавляються на човнах по гірських річках. Карпатами тече унікальна в Європі річка Чорний Черемош, яка має до тридцяти кілометрів небезпечних порогів та водоспадів. Василь Іванович по-доброму заздрив, коли бачив, як син з друзями тренуються, готуючись до походу. Одного дня Василю Івановичу прийшла неймовірна думка: а що, як і самому спробувати сісти у байдарку та підкорити Черемош, нехай і у 80?

Туристи, інструктори, звісно, дивувалися, коли дідуся споряджали у спеціальний одяг та шолом. Навчили його елементарному поводженню під час сплавляння. Разом з ним у байдарці був син та інші спортсмени, що підстраховували дідуся. І три десятки кілометрів з небезпечними порогами, бурхливими водовертями Василь Кавацюк подолав успішно!

– Чи не страшно було?

– Чого ж ні? Настрашився, – усміхається. – Коли вчився, кілька раз нирнув з байдаркою у воду. Стрибаєш, вискакуєш, так неприємно. А потім така бадьорість! – ділиться неймовірними враженнями дідусь. – Кілька літ ще сплавлявся річкою. А тепер здоровля не те. В машині їду, а от у човні нема сил втриматися, а я маю бути увіреним. Вже останні два роки не сідаю у байдарку, але із сином їду на базу, дивлюся, як інші сплавляються. Мені хочеться відчути той дух!

Хоч і набідувався Василь Іванович з дитинства, бо ріс круглим сиротою, на життя не скаржиться. Вважає, що старість у нього гарна, бо ще дає сам собі раду, не п’є, не курить, пенсії вистачає, їздить на машині. Єдине, що гнітить, так це самотність.

– Не хочу набридати синам, у них свої сім’ї, клопоти, я їм в душу не лізу, – зітхає Василь Іванович. – Буває, поговорити ні з ким. Однолітків нема: одні повиїжджали, другі повмирали. Але добре, що ще ходжу на цьому світі, – усміхається. – Тримаю пару вуликів, тішуся життям…

Олена ПАВЛЮК, Івано-Франківська область

Фото автора

Передрук заборонено!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися