Як «депресивне» українське село стало найвідомішим курортом
Івано-Франківщина

Як «депресивне» українське село стало найвідомішим курортом

5 жовтня 2019, 20:08
0
0
Сподобалось?
0

У Карпатах, де гірські вершини цілуються із сонцем, розкинувся курорт Буковель. Його краса полонить кожного, хто потрапляє у цей рай. Бо вона первозданна. Буковель неймовірний за будь-якої пори року. Влітку щедрий на прохолоду, восени багатий грибами, а взимку… Засніжені схили просто зачаровують, і щодня хочеться купатися в тій красі, як мале дитя!

З «депресивного» села став найвідомішим курортом

Курорт розкинувся на схилах гори Буковель. Від того й отримав свою назву. Вона підказує: у цій місцині «буків багато». Вони разом зі смереками гордо підіймають свої крони у небесну блакить й з висоти пташиного польоту тішаться змінами, що прийшли у цей край.

Неподалік розкинулося село Поляниця. Не віриться: ще п’ятнадцять років тому воно вважалося… «депресивним». Сюди не було доброї дороги, бюджет села тримався на дотаціях. А з найвагоміших закладів – лише початкова школа. А тепер! Ґазди хизуються своїми садибами, де одна гарніша іншої, влада пишається дорогами, яким позаздрити може навіть Хрещатик. А на вулицях можна побачити багато молоді і дітей – кількість населення зросла удвічі! Хіба це не найкраща оцінка тим змінам, що сталися?

А вдихнув життя у цей прикарпатський регіон засновник гірськолижного курорту Буковель Олександр Шевченко. Яким талановитим треба бути менеджером, щоб усе закрутити саме так! Збудували витяги для лижників – у рази збільшився потік туристів. Отже, стали рости, як гриби після дощу, готелі, розважальні заклади, магазинчики. Сьогодні на кожному кроці можна знайти спорядження для любителів зимового катання на лижах, крамничку із сувенірами й кафе чи ресторанчик з вишуканими стравами для душі.

На велосипеді проїхатися… по небу!

Затяті лижники окуповують Буковель з кінця осені й до початку весни. Для них тут збудовано 68 кілометрів трас! Це не найбільше в Європі, проте дуже солідно. Траси різного рівня складності: для задоволення як аматорів, так і асів! Вони обладнані сніговими гарматами. Тож навіть коли погода примхлива, кататися на цьому курорті є де. Новачків підучать правильно згинати коліна та ставити ноги під час їзди у лижній школі.

А взимку ще ж можна влаштувати перегони на сноубайках чи прогулянки на собачих упряжках. Це – неймовірне задоволення!

Літні розваги теж дивують. Тож екстремали їдуть у Буковель за будь-якої погоди. Тут можна велосипедом проїхатися над найбільшою штучною водоймою України – озером Молодості. Так-так, ровер їде по небу (на натягнутих тросах) над головами відпочивальників, які плюскаються у водичці чи засмагають на шезлонгах. А можна над озером промчати на крутому тролеї. Це такий швидкісний спуск на ролику по тросу. Зверху вниз 1130 метрів пролітаєш за якісь півтори хвилини! Серце завмирає від припливу адреналіну та вражень.

До послуг відпочивальників – катамарани, водні лижі, аквагірки, гідроцикли та байдарки, скеледром, спортивні майданчики і велопарк, пейнтбол, боулінг, більярд… Всього не перелічити. А який неймовірний відпочинок у розважально-лікувальному комплексі «VODA club», де є басейни з різною температурою води просто неба! Ех, це треба навіть не просто бачити – це треба відчути! Як і самобутню красу всього, що створено в іншій частині курорту – «Гуцул Ленді». У цьому етнографічному комплексі стоять справжні старовинні карпатські хатки – такі, якими вони були сто чи навіть двісті літ назад. Можна тут приміряти й автентичний гуцульський одяг. І зробити колоритне фото на пам’ять.

– У планах Буковеля – працювати та розвиватися! Головний акцент ми робимо на Карпатах. Добробут цілого регіону – ось наша ціль, – наголошує Олександр Шевченко.

До речі, щороку курорт приймає близько двох мільйонів туристів!

Одяг від дизайнерки Меган Маркл

Нещодавно у Буковелі пройшов фестиваль «Буковель. Натхнення». Він зібрав журналістів з усіх куточків України під одним гаслом «Дій активно! Живи позитивно!» Організував це свято незабутніх емоцій Український журналістський фонд та Благодійний фонд Олександра Шевченка. Співорганізатором навчальної програми стала Національна спілка журналістів України.

Для гостей організували тренінги та майстер-класи, літературну вітальню, лекції, психологічний практикум і навіть спільне заняття йогою. Вражаючим було обговорення під час круглого столу теми «Війна очима журналістів» – редакції ділилися своїм досвідом і спогадами, як вони переживають, переносять крізь власне серце війну на Сході України. А презентація «Книги добра», де зібрані прості, але до болю глибокі повчальні історії сьогодення, не одного змусила просльозитися. Також родзинкою фестивалю став показ осінньої колекції одягу відомої української дизайнерки Євгенії Франковської. Вона шиє одяг для знаменитостей, зокрема, для дружини англійського принца Гаррі – Меган Маркл. У ролі моделей на сцені Буковеля стали журналістки.

Фестиваль відшумів, а враження не відпускають. Ось воно – джерело натхнення!

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися