У рік почав втрачати слух, а нині заново вчиться говорити: історія 9-річного перукаря з Франківщини
Івано-Франківщина

У рік почав втрачати слух, а нині заново вчиться говорити: історія 9-річного перукаря з Франківщини

13 січня 2021, 11:47
0
1
Сподобалось?
1

В одному з коломийських салонів чоловічі стрижки робить 9-річний Женя Семенович з вадами слуху. Щоправда, поки як стажер та під керівництвом директора закладу Андрія Грабчука.

Відомий майстер вражений бажанням і талантом Жені та переконаний, що у малого є велике майбутнє, адже вже на другому занятті хлопець постриг свого хресного тата.

Керівник салону взяв шефство над Женею і навчає його перукарському мистецтву, натомість хлопець обіцяє вдома регулярно вчитися говорити, бо проблеми зі слухом негативно вплинули на мову дитини.

Мама хлопчика - Іванка щодня займається з Женею, аби в сина відновлювалося мовлення, яке втрачене через вади слуху. Глухота в цій сім’ї у всіх трьох дітей. Перші проблеми з’являлися однаково – у рік і три місяці. Лікарі кажуть, що негаразди десь на генетичному рівні батьків, але остаточно встановити причину неможливо. Хвороба невиліковна, аби повернути слух потрібно вставляти слухові апарати, або ж встановлювати спеціальні процесори - кохлеарні імплантати.

- Якщо знімаєш імплантат, дитина не чує. Вдіваєш імплант – дитина чує. На ліве вушко ми будемо знову продовжувати носити апарати, тому що воно покращує слух, - каже мама.

Попри проблеми зі слухом, діти у родині Семеновичів комунікабельні, навчаються та розвиваються. Старша донечка – вже студентка, буде вчителькою трудового навчання. А Женя має музичні здібності – ходив у музичну школу, добре грає на сопілці, дзвіночках, соловейках. А от захоплення перукарською справою у хлопчика батьки помітили ще у два рочки. Починав з ляльок, потім взявся і до старшої сестри, навіть двічі її постриг.

- З двох рочків Женя лише ляльками грається. Нам навіть чоловік каже: «Ну що ти робиш? Нащо ти йому ляльки купляєш?»... Він дуже плакав. Коли слух почав падати дитина була дуже сильно нервова. Він так головою до землі бив, що я не могла йому ради дати. Ми їхали до логопеда – кожен раз мала бути лялька. Він зачісував волосся кісочки заплітав. Потім почав старшу заплітати. Ляльки, ляльки, ми постійно мусимо меншій купляти ляльку і йому. Він машинками навіть майже не грається, - згадує пані Іванна.

Відомий коломийський майстер-перукар директор салону краси Андрій Грабчук про Женю почув від спільної знайомої. Коли дізнався, що хлопчик марить перукарською справою, без вагань вирішив провести екскурсію салоном.

Досвідчений фахівець одразу побачив, що у хлопця є майбутнє в перукарській справі, тому продовжив зустріч із Женею. І вже на другому занятті хлопець взяв ножиці і постриг свого хресного тата. Тому в Андрія Грабчука виникла ідея мотивувати Женю, паралельно ще й тренувати мовлення.

- І ми домовилися: йому треба дуже багато займатися над мовою, бо якщо він буде молодець, буде виконувати ті вправи, які дає йому мама, то це така мотивація для нього, як подарунок, я буду з ним займатися раз в тиждень хоча би чи раз в тиждень дві години свого часу я буду йому приділяти, - розповідає Андрій Грабчук.

Слова Андрій Грабчук дотримав. Більше того на третє заняття запросив модель для стрижки – свого товариша Сергія.

- Сиділи в кафе, і він розказав, що в нього є там хлопчина дуже заряджений, маленький, хоче робити щось з волоссям, як Андрій. І я вирішив долучитися, посприяти тому, така соціальна відповідальність перед дітьми, - каже Сергій.

Для Жені в салоні облаштували робоче місце, аби хлопцеві було зручно. І досвідчений майстер та його юний талановитий учень із захватом поринули у роботу.

Андрій Грабчук розповідає, що вже мав багато учнів, адже в салоні постійно проводить навчання перукарській майстерності, принагідно запрошує охочих приходити до них вчитися. А от такий досвід для нього вперше. Каже для себе підтвердив важливу істину, якщо людина прагне до улюбленої справи, жодна перепона не стане на заваді.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися