Марія ФЕДЬКІВ із сином Мирославом
Івано-Франківщина

П’ятирічний українець вивчає аж 6 мов!

28 червня 2021, 15:10
0
0
Сподобалось?
0

У Калуші на Прикарпатті живе диво-дитина. Мирослав Федьків – п’ятирічний хлопчик, а вже вивчає шість мов! Українською друкує на комп’ютері грамотно, вправно розставляючи коми, двокрапки і тире, з трьох років. Тоді ж почав вивчення англійської. Тепер взявся за польську, грецьку, латинь, єврейську і японську!

Мама Марія не приховує: що Мирославчик здібний, зрозуміла, коли йому було два. Тоді він ще не вмів добре розмовляти, проте вже знав український алфавіт. Граючись з малям, мама тицяла пальчиком у букви й по кілька разів повторювала їх. Що син вже сам вміє читати, й не задумувалася.

– Якось під час прогулянки Мирослав сказав: «Аптека». Ми справді були біля аптеки. Жіночки, що стояли збоку, здивувалися: «А він що у вас вже читає?» Я відповіла, що ні, просто запам’ятав назву. А вдома син голосно вимовив назву моїх ліків на столі, – розповідає жінка. – Тоді я йому дала дитячу Біблію – і він став читати. Незважаючи на те, що ще погано розмовляв і знав не усі слова.

Після цього Марія стала з дитиною вивчати англійський алфавіт. Тато приїхав із заробітків з Польщі – почав разом з ним освоювати польську. Оскільки користується в Інтернеті перекладачами, то відразу запам’ятовує не лише вимову, а й написання слів. Згодом Мирослав уже самостійно захопився японською, грецькою, єврейською мовами та латиною. Сам вивчив цифри й табличку множення.

– А якось приходить і каже мені: «Мамо, ти знаєш, що є чотири агрегатні стани?» «Ні, – відповідаю. – Знаю тільки три». А він мені називає твердий, рідкий, газоподібний і плазма, – усміхається жінка.

Виявляється, хлопчик уже знає основи фізики та хімії, без проблем назве прості формули, без помилок – кожен елемент таблиці Менделєєва і його атомне число.

– Ми ніколи не змушували сина навчатися, Мирославчик сам потягнувся до книг. Має енциклопедію «Чомучки», постійно щось цікаве шукає у Вікіпедії в Інтернеті. От і зараз – почує нове слово й відразу побіжить до комп’ютера, аби дізнатися, що воно значить.

У родині Федьків підростає четверо синів. Батьки не спішать загадувати, ким хто стане у майбутньому. Та у Мирослава й запитувати не треба. «Буду алхіміком!» – каже.

– Ой, він і артистом хоче бути, і науковцем, і музикантом, і кіно знімати, – зізнається Марія Федьків. – Але ще малий. Аби був здоровий і щасливий!

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися