Ігор ТАБАНЮК (в центрі) з синами
Івано-Франківщина

В авіакатастрофі розбився син, а потім і батько

7 серпня 2021, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

У селі Шепарівці біля Коломиї прямо на житловий будинок впав літак. Його господиня з двома дітьми почули незвичний гул і встигли вибігти. Вони дивом врятувалися. Бо за мить усе стало палати. З вогнем на місці авіатрощі пожежники боролися понад годину. Ніхто з чотирьох людей, які перебували у літаку, не вижив.

Без води і їжі провів шість днів у Гімалаях

У той злощасний день двоє громадян США і один британець, які відпочивали у Карпатах, захотіли політати. Це були хасиди, 20-річні хлопці. Пілот у них був супердосвідчений – Ігор Табанюк. Він став відомий після того, як з телеведучим Дмитром Комаровим встановили рекорд України: за три дні облетіли всю країну по периметру і здійснили 33 посадки.

Ігор Табанюк – пілот із 40-річним стажем, і за цей час не раз дивом уникав смерті: доля ніби робила йому попередження, та він так хотів літати, що їх просто ігнорував. А небом він почав марити з дитинства – його тато був військовим льотчиком. Щоправда, вступити до льотного училища Ігор зміг лише з четвертого разу – від хвилювання кожного разу під час проходження медкомісії з носа у нього текла кров, яку не можна було зупинити. 

Та все ж впертості Табанюка можна було позаздрити – він таки став військовим льотчиком-винищувачем. У Коломию разом з дружиною Оксаною переїхав у 1985-му. Коли у 2002-му пішов у відставку, зізнався, що не міг сидіти на землі – йому снилося небо. Тож створив у Коломиї гурток парапланеристів, почав мандрувати Україною і світом. Одна з таких подорожей ледь не закінчилася смертю. У 2009-му році в Індії літак Ігоря впав на скелі. Чоловік шість діб з травмованим хребтом, під дощем та снігом, без їжі (мав лише батончик шоколаду і води на дні пляшечки) та зв’язку провів у кам’яній пастці. Тоді рятувальники на третю добу припинили пошуки. Та дружина, яка прилетіла в Індію, найняла приватного пілота, з яким цілими днями літала у тому районі. І таки знайшла! Поламаного, хворого, виснаженого, але живого. Смерть від нього відступила. Та небо принесло в родину іншу трагедію.

«Син забрав мою смерть»

Любов до польотів Ігор Табанюк передав двом своїм синам Ігорю та Денису. Вони обидва літали. Особливо талановитим був молодший, який вчився на економічному у Київській політехніці. Денис швидко опанував усі типи літаків і мріяв продовжити справу батька. Влітку 2013-го він одружився, та прожили разом лише два місяці. Увечері 17 вересня 2013 року Денис мав їхати до столиці, а вранці захотів політати. За штурвал сів замість тата. З висоти 30 метрів літак звалився, зачепив електричні дроти і загорівся. Денис з механіком згоріли. Трагедія сталася на очах у батька Ігоря Табанюка. «Син забрав мою смерть», – в розпачі казав він. Через місяць Денисові мало б виповнитися 24 роки. Після трагедії старший син охолонув до польотів. Дружина благала і чоловіка зупинитися. Занадто багато горя це захоплення принесло сім’ї. Та Ігор відповідав, що без польотів помре і втратить крила. Табанюк відновив аеродром у Коломиї, створив льотну школу, щороку проводив авіафестиваль. Казав, що все це робить у пам’ять про загиблого сина.

– Найстрашніше – це чекати, коли злетить і сяде. І щоб сказати, що я з цим справляюся, то, напевно, ні, – сказала якось в одному з інтерв’ю Оксана Табанюк.

Того дня вона також із завмиранням серця чекала чоловіка. Та небо таки його забрало.

Чому 28 липня літак Табанюка впав – покаже розслідування. Та практично усі пілоти єдині в думці: якщо Ігор не зміг впоратися з цією ситуацією, значить, вона була непоправною.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися