Мольфар Нечай зі своїм чорним котом
Івано-Франківщина

Карпатський мольфар читав думки і передбачив день своєї смерті

6 вересня 2021, 14:32
0
1
Сподобалось?
1

Минуло 10 років, як вбили знаменитого карпатського мольфара

Влітку десять років тому Україну приголомшила страшна звістка. У власній хаті вбили відомого карпатського мольфара Нечая. До нього їздили звідусіль і прості люди, і високі чиновники та навіть президенти. Подвір’я Нечая завжди було велелюдним, тут по кілька днів чекали своєї черги немічні. А коли мольфара вбили, його двір заріс травою. Через рік після смерті Нечая вісниківські журналісти побували тут, у селі Верхній Ясенів Верховинського району.

Дар отримав від баби у вісім років

Мольфар не лишив по собі палаців. Біля скромної оселі сиділа самотня бабуся і муркотів той самий чорний кіт, з яким так любив фотографуватися Нечай. «Якщо зранку чорний кіт перейшов вам дорогу, то успіху не будете мати. Люди клянуть його, а насправді йому треба дякувати, бо дає попередження», – радив Нечай.

– Я того кота била віником, а чоловік любив його, – зітхала дружина Анна Нечай. – Дід все казав: «Коли маєте чорного кота в хаті, ніяка відьма вас не візьме».

Під час наших відвідин Анна Федорівна була скупа на слова. Все схлипувала, втираючи сльози. Казала, що після загибелі чоловіка страшно лишатися самій у хаті, бо ж укупці прожили 56 літ. Ночувала у сина, який свого часу працював заступником голови Верховинської райдержадміністрації. Старший син Нечаїв після служби у ракетних військах захворів на рак. Мольфар вісімнадцять років рятував його травами, на жаль, він помер.

– Чоловік відчув у собі силу ще у вісім років, дар отримав від бабці, – помалу розповідала нам вдова. – Вмів заклинати кров, то його часто кликали на операції. А людей почав приймати, коли ми побралися. Як сотворилася Незалежність, то багато люду стало йти. Які чини – не знаю. Тут усі рівні були. Зверталися з епілепсією, з жіночими болячками, просили повернути в сім’ю чоловіків. Якщо в когось пропадали рідні, допомагав знайти або казав, де людина поділася. Не знайшов собі учня, все хотів, аби такий був, щоб людей більше любив, ніж гроші. Так у землю й закопали з тим знанням… 

На 12 діб відключався у печері

Нечай лікував травами, мазями, настоянками, знав безліч рецептів з народної медицини, використовував ритуали. «Моє слово сильніше від кулі, воно завжди попадає в ціль. Нема такої людини, у якої б я не забрав у свій полон її психіку», – казав. При різних хворобах «приписував»… лагідний звук карпатського музичного інструменту – дримби. Вважав, що нервові хвороби не підлягають лікуванню, екзему, псоріаз зцілював постом. Казав, як розрізнити поганих людей: якщо кутні зуби довші – відьма, рідкі і великі – садист.

– Я читаю думки на віддалі, бачу долю людини за фотографією, – зізнавався журналістам. – Те, чому можна запобігти, скажу, а те, що назначено по судьбі – ні. От дивлюсь на людину і по очах бачу її слабість, поганство чи доброту.

Щоб позбутися негативної енергії, Нечай йшов у глибоку печеру, де повністю вимикав пам’ять, дихання і поринав у інший світ. І в такому стані перебував 12 діб! Якби хто перевірив його пульс, то подумав би, що він мертвий. А ще мольфар вмів розганяти хмари. Після того, як забезпечив гарну погоду на фестивалі «Червона рута» у 1989 році, його стали запрошувати на інші оказії. Люди розповідали, як незадовго до смерті під час свята виходу на полонину «розколов» дощову хмару навпіл. Навколо лило, як з відра, а де відбувалося дійство – ані краплі.

Передбачив коронавірус?

В Інтернеті можна знайти чимало передбачень Нечая. Нібито саме в день інавгурації Януковича пророкував, що недовго  цьому «цареві» сидіти на троні, прогнозував невдалий замах на президента, внаслідок чого почнеться війна. «Один народ став ворогом між собою і це третя сторона зробила», – говорив ще у 2009 році. 

А через рік Нечай нібито застеріг від епідемії коронавірусу. Мовляв, через десять років світ накриє велике лихо, яке прийде в Європу з Китаю, з’являться кордони, які зникли, а страх заполонить та паралізує світ. Щоб вберегтися від хвороби, радив щодня вживати до ста грамів карпатського меду.

Ножа у шию встромив шизофренік

– Знаю, коли смерть кожної людини, умови і обставини. І свою долю знаю. Коли і як умру, – розповідав журналістам мольфар Нечай. Кажуть, що нібито за рік до смерті обвів страшну дату червоним олівцем. А на телефонні дзвінки відповідав, що приймає тільки до того дня.

Його життя обірвалося 15 липня 2011 року. Кажуть, що з самого рання Нечай першим до себе закликав молодого львів’янина, який кілька днів жив у наметі  неподалік. Коли він вийшов з кімнати, попросив людей не заходити хвилин десять, бо нібито так велів Нечай. А через кілька хвилин мольфара знайшли  мертвим – з горла стирчав ніж. Убивцю затримали наступного дня за шість кілометрів у лісі. Це шизофренік, який майже десять років перед тим відсидів за убивство жінки, втік з психлікарні, куди його через рік назад доправили після суду. Казав, що зарізав Нечая, бо він не поважав християнство.

– Я напівхристиянин, напів’язичник, – зізнавався журналістам Нечай. – Священники такі ж грішні, як і я. Треба сповідатися священнику, якому вже за вісімдесят, у якого духовний світ піднімається догори, а фізичний опускається. А не молодому, який ласим оком поглядає на дівку. Я вірю в Бога, Йому треба дякувати щодня. Бог – це любов...

Олена ПАВЛЮК

Рецепти народної медицини мольфара Нечая – у журналі «Люди і долі» №9/2021


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися