Жителі Прикарпаття почали масово організовувати домашні солеварні
Івано-Франківщина

Жителі Прикарпаття почали масово організовувати домашні солеварні

12 червня 2022, 16:55
0
0
Сподобалось?
0

«Соляна криза» змусила українців повернутися до давнього ремесла і варити сіль самотужки. Це роблять мешканці Печеніжинської громади на Прикарпатті. В околиці є чимало соляних джерел з якісною ропою. Люди набирають з тих солоних озер чи криниць воду (соляний концентрат) і виварюють вдома сіль екстракласу.

Раніше цю ропу селяни використовували для вичинки шкіри, засолювання сала, м’яса чи капусти, а також для консервації овочів. Солоною водою з джерел здавна скроплювали сіно, щоб краще смакувало худібці. Тільки свою домашню сіль жителі місцевих сіл святять на Великдень. А тепер, кажуть, сам Бог велів їм всерйоз взятися за справу і налагодити промислове виробництво. По селах Княждвір, Рунгори, Молодятин, Марківка та Сопів сіль варили ще з княжих часів. Навіть у Галицько-Волинському літописі є згадки про це. І таким промислом місцевий люд займався століттями. Після Другої світової війни сіль рятувала їх від голоду, бо могли її обміняти на якісь продукти для сім’ї.

Раніше такою справою займалися лише чоловіки, адже робота нелегка. Але дедалі частіше майстерність переймають і жінки. Ропу носять з криниць і наповнюють нею величезні металеві чани. Їх ставлять на відкритий вогонь на чотири-п’ять годин. За цей час вода майже повністю випаровується, залишаючи на стінках сіль. Важливо, щоб вона не пригоріла, бо тоді буде мати неприємний запах і не смакуватиме. Коли води уже немає, сіль вибирають великими дерев’яними ложками та викладають на полотно. Його закручують і ще два дні сушать. Тільки тоді кристалики готові до споживання. Вони дуже солоні, тож до страв слід додавати значно менше, ніж промислового продукту, який ми звикли купувати у магазинах. Хороші запаси ропи є на Рожнятівщині, Долинщині, Калущині та Косівщині. Тож українців дефіцит солі не лякає.

До речі, свою історичну назву Галичина, ймовірно, отримала теж завдяки солі. Адже її основним мінералом є галіт. А тих, хто варив сіль, називали «зваричами». Тепер прізвище Зварич є досить поширеним в Україні.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися