Під час огляду українського бійця іноземними фахівцями
Івано-Франківщина

Американські лікарі в Івано-Франківську відновлюють обличчя пораненим українським солдатам

30 квітня 2023, 11:48
0
0
Сподобалось?
0

Триває війна, і на передовій – справжнє пекло. Тож за кожен спокійний день ми маємо кланятися в ноги нашим захисникам. Війна забирає їхні життя, калічить тіла… Тому допомагати пораненим беруться лікарі з усього світу. Нещодавно в Івано-Франківську обласну лікарню вдруге приїхали американські медики, які займаються пластичною хірургією і беруться за найскладніші випадки. Вони оперують скалічені обличчя захисників.

Житель Канади, відомий професор медицини Пітер Адамсон давно заснував благодійну місію, до якої підключив колег. Разом їздили до Африки, в бідні країни, щоб допомогти хворим, які не мають коштів на дороговартісні операції. Лікували поранених під час конфліктів в Іраку, Ірані, Афганістані. А у вересні 2022 року канадські та американські медики вперше побували в Івано-Франківську, щоб допомогти українським військовим, які отримали важкі травми обличчя. Оглядали пацієнтів онлайн, щоб побачити травми і організувати потрібних фахівців. Приїхало кілька пластичних хірургів, медсестер, а ще взяли спеціального медичного фотографа з Гарварда, який правильно робить фотографії, щоб можна було відстежувати динаміку прооперованих ділянок обличчя. Адже військові травми дуже відрізняються від побутових пошкоджень.

– Був випадок, коли солдат не мав частини кістки черепа, то надрукували титанову, – розповідає отоларингологиня цієї обласної лікарні, голова «Української асоціації ендоскопічної хірургії голови та шиї» Наталія Комашко. – На друк такого імплантату і на його встановлення йде місяць. Деяке обладнання нам купили спонсори, дещо подарували американські колеги. Разом ми проводимо дуже високотехнологічні, складні та дорогі операції, які тривають 10-12 годин. Вчимося, переймаємо досвід. Для нас було несподіваним те, що ми рани сушимо, а американські лікарі після операції три дні користуються пов’язками з олійними мазями. Виявилося, що такий спосіб перев’язки є досить ефективним.

Пані Наталія розповідає, що американські лікарі, які оперували в Ірані, Іраку та в Афганістані, кажуть, що там не бачили таких важких травм. Вдруге вони приїхали на Прикарпаття навесні. Військові давно записувалися на прийом, у перший день іноземна команда прийняла 35 пацієнтів. Один з них Роман Белінський розповідає, що пішов добровольцем у мотопіхотну бригаду у 2020-му. Їхня бригада була однією з перших, хто зустрів наступ рашистів. Коли захищали Гуляйполе, Роман дивом вцілів.

– Ми ледве встигли окопатися, як нас почали бомбити. Танки лізли з усіх боків,  – пригадує він. – У мій окоп двічі влучили. Не знаю, як я вижив. У мене око висіло, як на нитці. Контузія була, все обличчя в крові. Осколки пробивали легені через бронежилет. Польові хірурги не дали померти.

Медики збирали череп та рятували обличчя воїна. Роман пережив багато болісних та складних операцій. Попереду ще кілька. Чоловік дуже хоче повернутися у стрій.

27-річний Діма не називає свого прізвища. Але розповідає, коли колона підірвалася на міні – вибуховою хвилею йому розірвало ліву частину обличчя. На місці ока українські хірурги пришили клапоть шкіри.

– А повіки зможете зробити? – невпевнено запитує через перекладача.

Доктор Реймонд Чо, якого колеги називають одним з найкращих очних пластичних хірургів, робить паузу, перш ніж відповісти.

– Я можу зробити отвір, схожий на око, і вставити скляне око, але вони ніколи не будуть схожі на нормальні повіки, – пояснює він.

Лікарі роблять все можливе, щоб хоч трішки відновити очі, ніс, губи… Але це дуже складно, воїни терплять муки… На обличчі вони мають десятки рубців, і ніхто не знає, скільки їх на серці…

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися