Західна Україна має вугілля, але воно державі... не потрібне?
Львівщина

Західна Україна має вугілля, але воно державі... не потрібне?

23 грудня 2014, 15:34
0
1
Сподобалось?
1

 

Україна зіткнулася з безпрецедентною енергетичною кризою. Але чи лише бойовики винні, що електростанції залишились без пального? Гірники переконані: найбільше їхню роботу блокують «терористи», які сидять у чиновницьких кріслах. Як інакше пояснити, що у час, коли державі катастрофічно бракує вугілля, державним шахтам відключають електроенергію за борги, або не дають вагони, щоб відвантажити уже видобуте вугілля. Через це шахти змушені знижувати добовий видобуток вугілля, а ті, які не мають власних складів (наприклад, шахта імені О. Стаханова), припиняють видобуток, пише «Високий Замок».

Не кращі справи і на шахтах Львівсько-Волинського басейну, хоча для них, здавалося б, зараз дуже сприятливий час. Поки на Донбасі триває АТО, західні гірники, які раніше мали проблеми зі збутом вугілля, можуть нарощувати видобуток. Але не склалось... Замість подарунка до Миколая шахтарі, що працюють на шахті Великомостівська, отримали "вихідний" - шахті відімкнули світло більш як на дві доби, тож видобуток вугілля змушені були зупинити. Ця шахта видобуває більш як тисячу тонн вугілля на добу. Але через відімкнення світла зупинився не лише видобуток, а й відвантаження уже видобутого вугілля.

Шахтарі вважають - це диверсія. Причому диверсанти сидять у Мінпаливенерго та державному підприємстві «Вугілля України». Річ у тім, що прямо «Львіввугілля» палива не продає. Формально «Львіввугілля» постачає корисні копалини державному підприємству «Вугілля України», а вже воно продає на електростанції, в тому числі й на приватні. От тільки розраховуватись з шахтами «Вугілля України» не поспішає. За словами т. в. о. Юрія Турянського, «Вугілля України» заборгувало «Львіввугіллю» 120 мільйонів гривень. У листопаді гірники повинні були отримати ще 61 мільйон державної допомоги, але ці гроші також десь «зависли». На таку безгосподарність ще можна було б закрити очі у мирні часи, але допускати відключення шахт від електропостачання, коли кожна тонна вугілля важлива для енергобезпеки...

«Складається враження, що державі не потрібне наше вугілля, - каже головний інженер шахти «Межирічанська» Андрій Бециль. - Якби нам забезпечили нормальні умови праці, не було б перебоїв з фінансуванням, ми могли б забезпечити вугіллям увесь західний регіон».

«Нашу шахту від світла не відрізали, але кожного дня з 8-ї до 10-ї ранку у нас зникає світло. Добре, хоч є графік. Знаєте, це все не просто так. Комусь вигідно, щоб ми не добували вугілля. Роблять усе можливе, аби державні шахти були збитковими, щоб потім їх приватизувати. Навіть казали, що будуть передавати збиткові шахти за 1 гривню, якщо знайдеться хтось, хто захоче в них інвестувати», - каже працівниця однієї з сокальських шахт.

Тим часом, поки не можемо діставати на-гора своє, Україна купуватиму вугілля у Казахстану.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися