П’ять тижнів носила під серцем... мертву дитину!
Львівщина

П’ять тижнів носила під серцем... мертву дитину!

31 березня 2016, 08:41
0
0
Сподобалось?
0

Жахливий випадок трапився у місті Миколаєві, що на Львівщині. Жінка дивом лишилася жива. Через загальну інтоксикацію організму у неї міг розвинутися сепсис. Про це пише «Високий Замок».

У Тетяни Галущак це — третя вагітність. Подружжя виховує двох хлопчиків шести і восьми років. “Щоразу, коли кладу синів спати — серце щемить, адже могли залишитися сиротами”, — каже пані Тетяна.

“Доносила вагітність до 21-22 тижня. У медінституті (обласній клінічній лікарні) визначили, що плід завмер на 15-16 тижні. У районній — що на 16-17. Не можу сказати, що мене щось непокоїло. Критично почувалася лише останні три дні. Моя тітка працює у пологовому (районної лікарні. — Авт.). Телефонувала їй, казала, що мені живіт крутить. Радила пити но-шпу. Коли почалося щось схоже на перейми, звернулася у наш пологовий. Сказали, що є загроза переривання вагітності. Призначили крапельниці, свічки, уколи, прописали ліжковий режим. Отак  і лежала, чекаючи на УЗД”, — розповідає пані Тетяна.

Коли жінку нарешті обстежили, з’ясувалося, що плід завмер. “Зателефонувала лікарю Левчук. Сказала випити но-шпу і амоксил і йти додому… їсти пампухи (бо то було на саме Водохреще), а вона наступного дня мене прийме, коли буде її зміна. Я не могла так довго чекати, тому поїхала в обласну лікарню (відстань від Миколаєва до Львова — приблизно 37 км. — Авт.). Привезли мене з повністю відкритою шийкою матки, навіть не стимулювали — плід сам вийшов. А якби це сталося вдома? Пішла би я у туалет, з мене би вийшла мертва дитина”.

Пані Тетяна домоглася, щоб у лікарні зібрали консиліум щодо її справи. Каже, лікарі стверджують, що зводить наклеп на їхню колегу і ганьбить честь району, що допомоги не потребувала, бо аналізи були у нормі, що то був самовільний викидень. На вимогу жінки скликали повторний консиліум, куди запросили і постраждалу. Пані Тетяна написала заяву у районний відділ міліції. Слідчі зробили копії історії хвороби. Звернулася зі скаргою у Департамент охорони здоров’я ЛОДА і Міністерство охорони здоров’я. Найняла двох адвокатів (один із них має також медичну освіту). Переконана, що справу виграє, адже у медичній документації юристи знайшли багато “ляпів”. Наприклад, що жінку виписали з лікарні 18 січня, хоча за 19-20 числа є записи, де їй роблять якісь призначення. “Чоловік Наталі керує санстанцією, тож її буде кому захищати. Багато хто казав мені — лишися, нічого з того не буде. Не можу. П’ять днів лежала в медінституті. Якби Наталя приїхала, вибачилася, галасу би не піднімала, бо дитини не вернеш”, — каже потерпіла.

Кореспонденту “ВЗ” вдалося поспілкуватися з лікарем акушером-гінекологом Наталією Левчук. “Таня все вигадала. Щоб надати їй допомогу, треба було її спочатку знайти — у Миколаєві чи у Львові. Я не винна, — запевняє лікар. — Таня народила у мене і першу, і другу дитину. З третьою у мене на обліку не стояла. Скажіть: якщо прийшла до неї на пологи перші два рази, то чому б мала не з’явитися на третій? Я чергувала і я би прийшла, бо це мій обов’язок. Додому її не відправляла — вона самовільно залишила лікарню. Після УЗД у відділення не повернулася, не зателефонувала, на дзвінки не відповідала (їй телефонувала тітка), а поїхала до Львова — без обмінної карти, без скерування. Так, мене наступного дня не було на місці, бо відчергувала добу і пішла додому. Але був черговий лікар, який би надав їй кваліфіковану допомогу! Таня п’ять тижнів носила мертву дитину і стверджувала, що чує рухи. Але це ж не перша вагітність, коли жінка не орієнтується, як то все має бути. Чекаємо результатів перевірки”.

“Таня була моєю подругою. І мені боляче, що вона звинувачує мене у тому, чого я не робила. Це — абсурд. Не сподівалася від неї такого. Це така подяка за двох здорових дітей, яким допомогла з’явитися на світ (при тому, що пологи були важкими)? — пані Наталя не стримує сліз. — Навіть не сказала мені, що під час вагітності перехворіла на грип! Більше того: зі мною чергувала акушерка — її тітка. Чи тітка теж бажала зла своїй племінниці? Таню з обласної лікарні виписали із гемоглобіном 136. У неї стався самовільний викидень, все минуло без ускладнень, кровотечі не було, хоча Таня стверджує протилежне. Але наша лікарня робила запит в обласну”. За словами лікаря, вона продовжує працювати. Готується відстоювати у суді свою честь, гідність та ділову репутацію. Однак адвокат пані Тетяни Орест Добошовський впевнений, що правда — на боці його клієнтки: “Хтось підробив підпис Тетяни на документі, яким вона начебто дала згоду на проведення всіх необхідних обстежень, лікувальних процедур. Таня нічого не підписувала. Вісім лікарів написали спільну заяву на підтримку колеги Левчук, подали цю заяву у місцеву газету і розголосили у ній лікарську таємницю, доступ до якої має обмежене коло осіб, хоча згоди на це моя клієнтка не давала. Її ще два дні начебто лікували у Миколаєві, хоча вона вже перебувала у медінституті (що зазначено в історії хвороби, яку завели в обласній лікарні), і виписали з пологового Миколаївської лікарні нібито за порушення правил поведінки. Де написані ці правила? Де підпис моєї клієнтки, що вона з ними ознайомлена?”

Пані Тетяна стверджує: Наталя — лише її хороша знайома. “Маю своє ательє, шила у мене сукню доньці на випускний і собі якісь речі. Так, вона приймала у мене пологи перші два рази.  Я  її не звинувачую  у тому, що третя дитина померла. Маю претензію, що не поставила вчасно правильний діагноз, через що моє життя опинилося під загрозою. Маю роздруківку із “Київстару”. Телефонувала лікарю п’ять разів, щоб повідомити, що у мене завмерла вагітність, але вона не брала слухавки”…


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися