Львівщина

Унікально: поляки виготовили бійцю з Галичини імплант на 3D-принтері!

29 травня 2016, 12:06
0
0
Сподобалось?
0

У Львові польські лікарі провели першу в Україні унікальну операцію із 3D-імплантом. Титанову щелепу відтепер матиме вояк АТО Роман Гулик.

Йому 24 роки, сам із Рудного. Був мобілізований на фронт два роки тому. Спочатку боронив Луганський аеропорт, потім село Кримське на Луганщині. Там і потрапив під обстріл – на Різдво, 7 січня. Згадки про той день невеселі. Каже, до них тихцем підібралася ворожа диверсійно-розвідувальна группа. Роман на мить обернув голову в той бік – і, відчувши удар, побачив кров на снігу. Бог допоміг доповзти до своїх і попередити про небезпеку. Говорити не міг, бо щелепа була зовсім розтрощена, тож писав на папері.

Атаку відбили, а Гулика доправили до госпіталю. Йому потрібні були складні оперативні втручання, аби повернути обличчю вигляд й забезпечити функціональність щелепи. Завдяки співпраці лодзького і львівського медуніверситетів та Центру фармацевтичної опіки та інновацій в охороні здоров'я створили благодійний проект, і поляки погодилися долучитися безкоштовно. Розробники імпланта – із Науково-технологічного парку у місті Пулава, компанії «Humanprototype». На основі комп'ютерної томографії пацієнта вони створили індивідуальну модель, а потім на 3D-принтері виготовили титановий імплант. Найкраще в цьому імпланті є те, що він абсолютно повторює криву поверхню кісток людини, тож можна повернути пацієнтові вигляд, який був до травми.

Операцію провів у львівському госпіталі прикордонної служби польський хірург професор медичного університету у Лодзі Марцін Козакевіч. «Ми одним індивідуальним імплантом з'єднали дві частини щелепи, щоб потім можна було забезпечити стоматологічну реабілітацію пацієнта. Імплант такого типу у Лодзі вже застосовується упродовж 10 років», ― повідомив Марцін Козакевіч.

Операція тривала кілька годин, і згодом медики підтвердили, що вона минула успішно.
Джерело: zaxid.net 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися