Врятований українцями єврейський хлопчик став нобелівським лауреатом
Львівщина

Врятований українцями єврейський хлопчик став нобелівським лауреатом

22 вересня 2017, 15:37
0
0
Сподобалось?
0

Роалд Гоффман – американський хімік, поет, драматург і філософ україно-єврейського походження. У 44-річному віці він став лауреатом Нобелівської премії за розробку теорії протікання реакцій, що значно розширило можливості для планування хімічних експериментів. Проте усіх цих відкриттів могло і не бути, якби не українська родина Миколи та Марії Дюків, які врятували п’ятирічного Руала (таке ім’я він мав від народження) та його маму від фашистів у роки Другої світової війни.

Народився Роалд Гоффман у 1937 році у місті Золочів, що на Львівщині. Його батько Гігель Сафран був інженером, а мама Клара – вчителькою. Свого сина вони назвали на честь відомого норвезького полярного дослідника Роалда Амундсена. Колу німці окупували західну Україну Сафрани разом з іншими євреями опинилися в нацистському «трудовому таборі». Клара із сином змогли втекти у 1943 році, а ось Гігеля Сафрана нацисти звинуватили в організації масової втечі й розстріляли. Уцілілих членів родини на горищі сільської школи в Уневі переховували місцевий вчитель Микола Дюк і його дружина Марія.

– Коли я піднявся на те горище, мені було п’ять з половиною років, а коли спустився – вже сім. Я бачив, як на вулиці на перервах між уроками граються діти. Вони були вільні, а я не міг до них вийти. Мама мені постійно вигадувала якісь ігри, – пригадує той моторошний час Роалд.

Мама Клара даремно не втрачала час. На шкільному горищі було чимало підручників, тож жінка постійно займалася зі своїм хлопчиком при світлі вікна.

Після приходу червоної армії родина виїхала до Кракова, де мати Роалда вийшла заміж за Пауля Гоффмана. Разом вони перебралися у США. В Америці Роалд здобув чудову освіту. У 1958 році закінчив Колумбійський університет, ставши бакалавром медицини. Ще через чотири роки закінчив Гарвад, отримавши ступінь доктора хімії. У 1981-у Гоффман спільно з японським ученим Фукуі Кен’іті здобув Нобелівську премією з хімії.

Уже маючи наукове визнання Роалд відкрив у собі ще один талант письменника. Він є автором п’яти поетичних збірок, понад сотні окремо надрукованих поем і трьох театральних п’єс. У п’єсі «У нас є щось, що вам належить» Гоффман розповів про своє дитинство і зв’язок з Україною. У теперішньому житті він також підтримує контакти з родиною, яка його врятувала. У 2006 році Гоффман відвідав рідний Золочів, де брав участь у відкритті пам'ятника євреям, листується із земляками.

– Я дуже щасливий, що народився в Україні. Якби залишився, можливо, став би добрим психіатром у Львові. Мав гарні шанси бути лікарем. Тут же у мене все склалося, у мене чудова родина. За все це я щиро вдячний Миколі і Марії Дюкам за їх сміливий, самовідданий вчинок, – каже Роалд Гоффман.

До речі, у 2013 році він був серед інтелектуалів, що підписали звернення світової академічної спільноти на підтримку Євромайдану.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися