Подружжя ветеранів АТО живе у залізному гаражі посеред Львова
Львівщина

Подружжя ветеранів АТО живе у залізному гаражі посеред Львова

24 листопада 2019, 13:20
0
0
Сподобалось?
0

Їхня адреса гараж №26. У залізному контейнері поблизу медуніверситету ветерани війни з Росією Олена та Роман Козаки живуть із кінця червня. Облаштували кухню і навіть імпровізовану спальню.

Цю історію розповіли журналісти ZAXID.NET.

Познайомились вони на сході, Роман – сапер 24 бригади, на початку війни виїхав із окупованого Криму. Олена спершу волонтерила, а згодом стала гранатометницею. Разом були на промзоні Авдіївки та сьогодні залишились з підірваним здоров'ям і без житла. Чоловіка екстрено евакуювали з передової, а на початку літа демобілізували через хвороби.

«Почались проблеми з ногами – поспухали. Була евакуація, через те, що ноги відморожені, середніх судин нема, тиск крові і одних капілярів мало», – розповідає учасник бойових дій Роман Козак. Звільнилась із проблемами хребта і сама Олена. Поки служили, частина надавала їм житло у Яворові.

«У мене не було питань йти воювати чи ні. У мене не виходило, бо була малолітня дитина. Я знала, якщо доберусь, то тільки на бойову спеціальність. Аж поки я не приперлась в Авдіївку, обійшла усе пішки і під обстрілами, і не під обстрілами, щоб мені письмову згоду дістати. Давай, будеш гранатометницею. Зі всього взводу, зі всіх стріляли двоє дівчат. Я хочу, щоб чоловік пишався, я вмію з гранатометів стріляти, як зі снайперської гвинтівки, стріляю зі всіх видів зброї. Я була щаслива, що кожен день маємо можливість знаходитись поруч», – розповідає учасниця бойових дій Олена Козак.

Зараз сім'ї частково допомагають волонтери, привозять їжу та засоби для обігріву.

«Ми зібрали і привезли продукти, помогли волонтери і громадою все, чим могли. Звичайно, цих продуктів вистачить на якийсь місяць. Але люди живуть, зима йде. Привезли опалення, але це залізяка – гараж, у якому ніяких умов немає», – каже член спілки ветеранів Юрій Генза.

На вулиці Угорській діє Центр для внутрішньо переміщених осіб. Аби отримати право там перебувати від трьох до шести місяців, треба зібрати пакет документів та пройти комісію. В управлінні соціального захисту кажуть: там сім'ї мають допомогти і з житлом, і з роботою.

«Дані люди зареєструвалися тільки 4 листопада, а 15 листопада вони подали заяву на комісію на поселення на вул. Угорській,. Комісія буде засідати у вівторок», – зазначив начальник міського управління соціального захисту Ігор Кобрин.

У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій історія бездомних атовців теж шокувала усіх. Там обіцяють допомогти з лікуванням. Особливо його потребує Роман: у нього декілька виразок шлунка та відморожені ноги.

https://zaxid.net/news/


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися