При пологах пережила напад епілепсії, а дитину витискували ліктями
Львівщина

При пологах пережила напад епілепсії, а дитину витискували ліктями

17 травня 2020, 17:43
0
0
Сподобалось?
0

Світлані Чернявській із Сокаля (Львівська область) після викидня лікарі сказали, що у неї ніколи не буде дітей. А коли вона таки завагітніла, радили зробити аборт, бо молода жінка з дитинства хворіє на епілепсію, і це могло б негативно позначитися на майбутньому малюка. Незвичним у цій історії є й те, що законним чоловіком Світлани є її двоюрідний дядько.

Це був 2014 рік, Світлані на той час було 23 роки. Як же вийшло, що вона завагітніла від родича? Сама жінка розповідає: дядько був єдиним, хто оберігав її, а всі рідні відвернулися від неї через її часті напади епілепсії, які могли статись будь-якої миті. І лише двоюрідний дядько, у якого вона оселилася у місті, коли вступила в училище, не переставав піклуватися про неї ні на мить.

– Він був мені замість батька. Мені було самотньо і страшно. Стосунків з хлопцями не мала, всі тільки сміялися, що я хвора. Так, мій чоловік старший за мене на 30 років. Я сама почала до нього тулитися. Тому й сталося те, що сталося, – каже Світлана.

Хвору на епілепсію змусили народжувати самотужки!

Увесь період виношування дитини вона трепетно виконувала вказівки лікарів, оберігалася, почала вишивати ікони бісером і постійно молилася. Цікаво, що під час вагітності приступи зникли взагалі. Саме тому, як стверджує Світлана, коли настав час народжувати, лікарі у Львові не кесарили її, а… допустили природні пологи!

Під час пологів у жінки стався напад епілепсії, медики кинулися рятувати її, дали укол, і вона заснула (адже напад епілепсії знімається наркотичним препаратом, – прим.). Далі нічого не пам’ятає. Коли отямилася, чоловік, який був поруч, сказав: у них народилася донечка, але лікарі витискували її зсередини… ліктями! Як стверджує матір, тому дитина і народилася хворою. Самі ж лікарі цього не визнають, а хворобу дівчинки пов’язують з вродженим важким захворюванням.

Відтоді почалися випробування в житті родини. Рідні Світлани (зокрема і її рідний батько, нині покійний) та її чоловіка відреклися від подружжя. Мовляв, «їм соромно за цей інцест – гріх, від якого народилася хвора дитина».

– Мені наш священник говорить, щоб я нікого не слухала. Це не гріх. Він постійно нас підтримує, кожного тижня приходить молитися над нашою Олечкою, – говорить Світлана.

Дитина б’ється головою, б’є себе і вдавлює очі всередину

У травні цього року маленькій Олі виповниться 6 років. Вона самостійно не ходить, не говорить, не може жувати і практично нічого не бачить. Дівчинка часто кричить, стукається головою, б’є себе і зі всієї сили вдавлює пальчиками свої оченята всередину. Є й позитивна динаміка – дитина почала сама сидіти і навіть вимовила слово «мама». Молодій жінці, яка сама потерпає від частих нападів і має 2 групу інвалідності, доводиться нелегко. Каже, якби не її чоловік, який постійно поряд, не знає, як і справилася б. У хворобі дитини звинувачує лікарів, які допустили пологи. Щодо родинних зв’язків із чоловіком каже: при вагітності проходили відповідні генетичні дослідження – ніякої вади у дитини не передбачалося.

– Лікарі «Охматдиту» казали мені, що моя дитина недорозвинена, буде, як овоч, і помре після півтора року життя. Лише клініка в Ізраїлі дає нам шанси і погодилася взяти на лікування, але це потребує великих грошей, – продовжує наша героїня.

Чоловік Світлани Євген Чернявський каже: всю відповідальність за те, що сталося, бере лише на себе. Свою дружину дуже любить і заради неї готовий на все. Хворобу дитини із «кровозмішанням», як говорять усі в родині, не пов’язує. Винить лікарів, які допустили хвору дружину народжувати природним шляхом, чим піддали її невиправданому ризику, та ще й травмували дитину, видушуючи її з живота.

«На телебаченні обіцяли допомогти, а насправді просто використали»

Світлана розповідає, коли Олі було 2 роки, їх запросили на передачу «Говорить Україна». Пообіцяли, що допоможуть зібрати гроші на лікування в Ізраїлі, але насправді просто використали їх і зробили шоу.

– Вони звинуватили нас в інцесті і сказали, що дитина все одно не піддається лікуванню. Шкодую, що пішла на ту передачу і повірила їм, – розказує Світлана.

Офіційний діагноз дитини – ДЦП, атактична форма. Рухові порушення IV рівня за класифікацією GMFCS. Функції руки IV рівня за класифікацією MACS. Гіпоксично-ішемічне ураження головного мозку лівої сторони. Часткова атрофія зорового нерва.

– У вересні ми плануємо їхати на лікування в Трускавець, в клініку Козявкіна. Ще збираємо кошти на лікування в Ізраїлі – усього потрібно 120 тисяч доларів. Це з проживанням включно, – каже Світлана.

Що саме стало причиною важкої патології у дитини – чи дійсно те, що чоловік і дружина – родичі, чи те, що Світлана хвора епілепсією, або ж те, що власне, сам батько уже старшого віку, чи помилка лікарів при пологах, – однозначно сказати важко. Але є хворе дитятко, яке дуже страждає, і йому потрібно допомогти. Світлана звертається до усіх з благанням про фінансову підтримку, аби таки потрапити в Ізраїль на лікування і полегшити життя донечці. А нам в цій ситуації не варто судити, осуду це подружжя і так уже достатньо зазнало. А просто і від всієї душі допомогти, адже творити добро значно приємніше!

Ірина БУРА


Реквізити для допомоги:

«ПриватБанк» 5168 7573 9487 8179

«Ощадбанк» 5167 4901 6574 7149

Чернявська Світлана Ігорівна



Передрук заборонено!



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися