Під Львовом вирощують понад 30 сортів екзотичних фруктів
Львівщина

Під Львовом вирощують понад 30 сортів екзотичних фруктів

13 липня 2020, 16:01
0
0
Сподобалось?
0

Три роки тому у селі Липники Пустомитівського району Андрій Труш відкрив бананову ферму. Торік їх врожай становив майже 100 кіло! Крім бананів на 15 сотках тут ростуть понад 30 видів різноманітних екзотичних фруктів.

Андрій Труш зізнається, що зайнятися незвичною справою його надихнув батько – журналіст Ярослав Труш. Він є справжнім ентузіастом-селекціонером. 20 років виводив свій сорт морозостійкого персика. На його рахунку – десятки нових сортів помідорів. Він їх називав в честь своїх внуків і друзів.

– Все, що нині росте на нашій фермі – це не нові виведені сорти, – розповідає Андрій Труш. – Перші саджанці бананів я привіз від фермера з Київської області і висадив їх у теплиці. Перший врожай зібрав років через півтора. Зараз саджанці замовляю в Америці, їх привозять у контейнерах.

За цей час чоловік став розводити понад 30 сортів різноманітних екзотичних фруктів. Це справжні джунглі під плівкою. Тут можна побачити, як ростуть лимони, лайми, маракуя, папайя, манго, авокадо, кава та багато чого іншого. Звісно, у парнику.

Його теплиця, вегетарія, зведена за нідерландською технологією і не боїться українських морозів. Щоби її нагріти до потрібної температури, достатньо 20 хвилин сонячного світла вдень. А ще Андрій поставив спеціальний котел, за допомогою якого у парнику підтримується волога і створюється мікроклімат субтропіків та тропіків. За таких умов, як каже пан Андрій, рослини ростуть без проблем і дають плоди. Ними смакує вся родина і навіть каву п’ють із власних кавових дерев. Родзинкою вегетарія є кумкват. Це дуже екзотична рослина. Схожа на міні мандарин і лимон. Його можна їсти зі шкіркою.

– Смак у наших фруктів зовсім інший, ніж у тих, які ми купуємо у супермаркетах. Ті ж зривають зеленими і дозрівають вони вже в дорозі. А у нас все робиться природним чином і ми вже зриваємо стиглі плоди.

Трушеві екзоти відрізняються не лише смаком, а й розміром. Приміром, лимони тут ростуть по пів кілограма, а то й по цілому кіло!

Готові екзотичні деревця охоче розкуповують в офіси, а плоди – в ресторани. Правда, через карантин бізнес трішки призупинився.

Але пан Андрій не опускає рук. Він мріє, аби рослини зі спекотних країн росли на відкритому ґрунті у нашому кліматі. На його городі цими літніми днями гарно ростуть інжир, гранат, ківі.

– Якщо перезимують, то можна тоді говорити про успіх. А ще я висадив у відкритий ґрунт банани. Це спеціальний морозостійкий сорт. Як все це приживеться, поживемо – побачимо!

Бананова ферма Труша стала популярною серед школярів. Сюди організовують екскурсії, аби діти могли на власні очі побачити, як ростуть і зріють плоди, які вони частенько купують у супермаркетах.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися