Дарія Альошкіна та її роботи
Львівщина

Львівське мереживо з паперу прикрашає штаб-квартиру ООН

11 жовтня 2020, 20:56
0
0
Сподобалось?
0

Львівській майстрині Дарії Альошкіній вдалося перетворити у світовий шедевр українську витинанку. Її вироби із паперу вже побували на різних континентах і знайшли своїх прихильників в Америці, Франції, Італії, Південній Кореї… Їх використовують в оформленні книг та оздобі інтер’єрів.

Витинанки про Голодомор

Дарія виросла у родині митців, тож змалку її життя було наповнене мистецтвом. Тоді родина мешкала на Вінниччині. А це край, який здавна славився виробами із паперу.

– У школі ми часто на уроках трудового навчання чи образотворчого мистецтва створювали витинанки, – згадує майстриня. – Пам’ятаю, мама, яка працювала вчителькою, наголошувала, що маємо робити  не лише сніжинки, а мислити ширше. Тоді почали з’являтися перші образи.

Та про шкільне захоплення згодом довелося забути. А повернулася до цього виду мистецтва Дарія тоді, коли закінчила Вижницький коледж прикладного мистецтва ім. В.Ю. Шкірбляка та Львівську національну академію мистецтв й вже сама стала мамою. Декрет вимагав приділяти багато часу для малюків – Росави, Вакули та Енея. Поєднувати догляд за дітьми з основним захопленням, скульптурою, не випадало, тож з головою поринула у витинанку.

Сьогодні вона робить цілі ажурні вітражі, якими цінителі мистецтва прикрашають вікна від стелі до підлоги. Її кількаметрові полотна надають приміщенням особливого затишку і краси. Вони неймовірно легкі і гарні, наче зіткані з пуху. Та при цьому наповнені змістом.

Сюжетів для творчості в майстрині безліч. Має паперову «оду буряку» та іншим овочам борщового набору, роботи, присвячені «хатньому королю коту» та небесним ангеликам, полотна, які демонструють героїв української міфології та в яких оспівана матір-берегиня чи дерево роду, мережані картини, в яких закодована любов чи закарбовані жахіття Голодомору. Усі вони різні, та кожна вражає.

Скульптури з льоду

Та перш ніж візерунок оживе, минає не один день. Спочатку художниця малює ескіз, тоді переносить його на великий формат й починає різати. До фінішу часом витинає тиждень. Але виходить неперевершено!

Не випадково Дарію Альошкіну запрошують з виставками у різні країни світу. Її витинанки були окрасою Паризького книжкового салону та презентували українське мистецтво у штаб-квартирі ООН, їх впізнають в Італії, Південній Кореї, Польщі та інших країнах.

На сьогодні у Дарії зберігаються сотні оригінальних робіт. Аби ажурний папір не втрачав свого вигляду, художниця скручує його у сувій, додатково обгортає папером й складає у сухому місці. Так подовжує витинанкам життя.

А ще майстриня любить виготовляти скульптури з льоду. Завжди для творчості знаходить натхнення, а з нього черпає насолоду.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися