На Львівщині народилася дівчинка зі шлунком і селезінкою у грудній клітці
Львівщина

На Львівщині народилася дівчинка зі шлунком і селезінкою у грудній клітці

17 листопада 2020, 19:25
0
0
Сподобалось?
0

У Львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ прооперували новонароджену дівчинку зі Стрия, яка народилася з діафрагмальною грижею (килою).

Це анатомічний дефект діафрагми, який зустрічається у 1-4 дітей на 10000 новонароджених. У таких дітей органи черевної порожнини переміщуються в грудну клітку, блокуючи розвиток легень. Від цього страждають усі органи грудної клітки і черевної порожнини, йдеться у повідомленні ОХМАТДИТу.

Дівчинку прооперували на четвертий день її появи на світ. Вона важила всього 2,5 кг. Токаральні хірурги забрали шлунок, селезінку і кишківник з грудної клітки і перенесли ці органи у черевну порожнину.

Операція пройшла успішно, дівчинку вже виписали додому і у неї, за словами лікарів, є усі шанси надалі нормально рости і розвиватися.

Такі діти, за словами торакального хірурга ОХМАТДИТу Олега Леніва, стають пацієнтами лікарні ще до появи на світ. Коли дитина народжується, команда фахівців виїжджає у пологовий будинок і вже там починає готувати її до подальшого лікування.

У пологовому дівчинку з перших секунд життя підключили до спеціального високочастотного апарата ШВЛ і вже тоді доставили до ОХМАТДИТу.

«У нашої дівчинки тонкий кишківник і частина товстої кишки, шлунок і селезінка опинилися у грудній клітці, а ліва легеня була недорозвинена. Органи з черевної порожнини тиснули на маленьку легеню, серце і здорову легеню і не давали їм повноцінно працювати. У малечі жоден орган не був на своєму місці. Порушилися і газообмін, і обмін речовин, і гемодинаміка», – каже Олег Ленів.

Лікування дівчинки складалося з трьох етапів.

Перший. Лікарі налагодили дихальну функцію дитини, підключивши її до спеціального високочастотного апарату ШВЛ, щоб не порушувалася робота інших органів. В ОХМАТДИТі у відділенні реанімації новонароджених є два таких апарати. Вони дозволяють створити більшу частоту при меншому тиску. Сатурація у дівчинки піднялася до 90 і хірурги впевнилися, що їїу можна оперувати, а дихальна система довела, що може взяти на себе навантаження після операції.

Другий. Це сама операція. Вона була надскладна, адже команді хірургів довелося забрати з грудної клітки: шлунок, селезінку, кишківник і перемістити в черевну порожнину.

«Дефект діафрагми ми закрили власними тканинами, без жодних штучних сіток. Діафрагму ми сформували з власних м’язової і сполучної тканини дитини, обійшлися без штучної армуючої сітки. Після такої операції недорозвинена легеня поступово розправиться, стане на місце серце і підтягнеться діафрагма», – каже Олег Ленів.

До операційної бригади, які оперували дівчинку, увійшли торакальні хірурги Роман Ковальський, Олег Ленів,, хірург-інтерн Юля Пигитяк, анестезіологи Галина Заремба і Галина Кішко.

Третій. Він полягав у виходжуванні цієї дитини після операції. У цьому заслуга вже медперсоналу відділення реанімації новонароджених.

Олег Ленів повідомив, що за півроку до них потрапило вже сім дітей з такою вродженою вадою. Зараз готують до операції новонароджену дитину з Миколаївського району.

«У майбутньому такі діти нормально живуть і розвиваються. Спортсменами, які ставитимуть рекорди, вони не будуть, а все інше у них налагодиться», – каже Олег Ленів.

До речі, торакальні хірурги львівського ОХМАТДИТу були першими в Західній Україні, хто почав проводити новонародженим такі операції.

Нагадаємо, у Львові лікарі завдяки унікальному методу витягнули «з того світу» немовля.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися