Сучасний вертеп у МАЛЬЧИЦЯХ
Львівщина

На Львівщині вшановують пам’ять розстріляних колядників

17 січня 2021, 16:00
1
-1
Сподобалось?
-1

На Різдвяні свята мешканці села Мальчиці на Яворівщині щороку вшановують пам’ять загиблих від куль енкаведистів односельчан-колядників. Навіть в радянські часи люди не забували про розстріляний 6 січня 1948 року вертеп і переповідали одне одному правду про цю трагедію.

Вертеп у Мальчицях був завжди. Ходили колядувати й славити народження Христа малі та дорослі, дівчата і парубки, навіть одружені. Ні війни, ні лихоліття, ні войовничий атеїзм не змогли знищити цю традицію. І далекого 1948 року теж зібрався гурт хлопців, які пішли з вертепом віншувати всіх з Різдвом. Хлопці всі молоді, дехто не так давно повернувся з армії. І хоч Різдво того року було без снігу та морозу, але хіба могло це зіпсувати празниковий настрій?

Раптом біля садиби Василя Яновського почувся тріск автоматних черг, і галасливу вертепну ватагу з-за тину стали поливати вогнем. Один з колядників упав підкошений, решта самі попадали на землю в багнюку, щоб врятуватися від куль. Коли стихло, перебіжками кинулися до найближчої хати. Встигли заскочити й зачинити двері, як ще один колядник присів, уражений кулею. Слідом до хати увірвалися енкаведисти на чолі з капітаном Плотніковим. Побачивши, що ще один хлопець стікає кров’ю, той наказав своїм головорізам вийти. А селом вже бігли налякані пострілами люди. Винесли з хати на шинелі пораненого Івана Колобича. Не колядками й вертепним дійством зустрічали Мальчиці те Різдво, а голосінням і сльозами. Загинув від енкаведистської кулі у Святвечір фронтовик Павло Коваль, який пройшов війну і вцілів, а тут, на рідній землі, вижити не вдалося. Був убитий і 19-річний Йосип Козак – він саме вийшов на вулицю подивитися, чи не йдуть колядники. Через місяць помер у лікарні поранений Іван Колобич.

Правду, чого енкаведисти раптом почали стріляти в колядників, так і не дізналися. За розповідями очевидців, опергрупа приїхала в село напередодні нібито охороняти селян від бандерівців. Насправді сподівалися, напевне, що хтось з лісу навідається на Святвечір до родини. Знудившись без роботи, Плотніков зі своїми солдатами добре повечеряли та випили в одній із хат. І на п’яну голову у переодягнених колядниках їм привиділися бандерівці.

– Чи судили когось за ці вбивства? – питаю у старости Мальчиць Євгена Сабадаша.

– Та що ви! Хто б їх мав судити? Помилково розстріляли, бо думали, що то лісові хлопці. Нещодавно, у 2020 році, помер останній учасник того вертепу Михайло Микитин. Він теж був фронтовиком, але йому тоді пощастило. У своєму кожушку він нарахував одинадцять дірок від куль! – розповідає Євген Іванович. – Київські документалісти зняли фільм про наш розстріляний вертеп, і живі свідки у ньому свідчили. Хоча ми з дитинства знали про це. Відкрито не говорили, але всі все знали. Навіть після цього злочину від вертепу наші люди не відмовилися й завжди ходили колядувати ще в радянські часи. Хоча міліція ганяла для форми, але йшли і дітки, й дорослі. Коли вже Україна стала незалежною, ми почали щорічно вшановувати загиблих того Святвечора односельчан. На цвинтарі, де їхні могили, відправляємо богослужіння. У пам’ять про невинно убієнних земляків проводимо також конкурси вертепів. До 70-річчя тих трагічних подій, у 2018-му, в селі проводився районний фестиваль вертепів. І цьогоріч навіть пандемія не завадила нам поколядувати. Звичайно, від хати до хати не ходили, щоб не порушувати карантин, але вертепники заколядували для всього села. Христос народився! Славімо його!

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Flyer
    Flyer

    козломордим у Львові виділялися квартири, очищені від висланих українців, де понині проживають їх виродки ... дуже добренькі та толерантні в Україні до кацапських приблуд ...

    18 січня 2021, 11:11
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися