З одягу Славіка (справа) створили модну колекцію за кордоном
Львівщина

Росіяни хотіли вкрасти львівського безхатька

18 вересня 2021, 12:28
0
0
Сподобалось?
0

Безхатько Славік не один рік вештався вулицями Львова. Поки його не запримітив молодий фотограф Юрко Дячишин. Відтоді чоловік без даху над головою став відомий у всьому світі! Фото Славіка облетіли усі континенти як наймоднішого бездомного на світі.

Міняв і одяг, і зачіски

– Коли ми познайомилися, йому було 55, – згадує, як починався проєкт «Мода Славіка», Юрко Дячишин. – Ніби звичайний волоцюга, циган, але водночас незвичний. Славік не порпався у смітниках, уникав інших безхатьків, не тягав за собою купу сумок. Він ніколи не вбирався в одне й те ж, міняв не лише одяг, а й зачіски та бороди. Я вирішив зробити кілька фото.

Вони ніколи не домовлялися про зустріч. Часом Славік потрапляв на очі фотографу щодня, часом – раз на кілька тижнів. А бувало, що чоловік зникав з вулиць Львова на пів року. Коли знову з’являвся у місті, завжди з радістю позував. Любив дивитися на свої знімки й ласкаво називав Юрка «Дружище».

– Спілкуватися зі Славіком було складно, – згадує фотограф. – Бо він розмовляв дуже незрозумілою мовою. Але я бачив, що моя увага приносила йому задоволення, робила щасливим. Любив повторювати: «Головне – не втратити здоров’я, і щоб ніхто не порушував та не руйнував внутрішнього спокою». З часом він так звик до мене, що, знаючи, де буваю, сам шукав зустрічі.

За два роки у Юрія назбиралась сотня цікавих знімків. І не вірилось: на них красувався звичайнісінький безхатько, а виглядав, як навчена позувати модель. Кожен свій образ Славік продумував сам – відповідно до погоди та сезону, свого почуття краси, стилю і моди. Так виглядало, наче він вийшов на післяобідню прогулянку Львовом, щоб усім продемонструвати свій новий одяг, підібраний на… смітнику чи у соціальному закладі для безпритульних.

Славіка кликали на показ мод у Париж

Перша виставка «Мода Славіка» пройшла у Польщі. І одразу цей львівський безхатько сподобався глядачам. Потім фотографії проєкту експонувалися у Львові, Стокгольмі (Швеція), Ризі (Латвія), були у складі групових виставок, що мандрували світом. Про Славіка стали писати американські газети та журнали, польські, китайські, французькі, видання Англії, Італії, Мексики, Бельгії, Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів. На сьогодні, можливо, й не знайдеться країни, у якій би не бачили «Моду Славіка».

Траплялися й курйозні випадки. Зокрема, коли Славіка намагалися видати за «свого» росіяни, називаючи найстильнішим чоловіком Петербурга. Австрійці придумали йому прізвище, а грузини кликали на показ мод у Париж!

– «Мода Славіка» стала натхненням для багатьох модельєрів, – каже Юрко Дячишин. – Коли від імені модного бренду зв’язалися зі мною, щоб привезти Славіка в Париж на показ колекції, то дуже здивувалися, що це справжній бездомний, а не контрольована мною модель. Американці уже були готові зняти документальний фільм, як безхатько їде на тиждень моди. Але так не вийшло.

– Славік відмовився? – запитую.

– Ні, просто зник. Спочатку я думав, що він у якусь мить обов’язково з’явиться й вигукне: «Привіт, друже!» Але вже минуло багато років, і більше я його не бачив, – зізнається фотограф.

А проєкт живе! Бо це унікальна історія, яка не має аналогів. Виставка мандрує Україною, а у Львові з’явилися місця, де постійно висять знімки Славіка. Біля них зупиняються екскурсоводи й розповідають туристам свою історію.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися