Карл АКУТІС
Львівщина

У Львів привезли мощі 15-річного покровителя Інтернету

18 вересня 2021, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

У Львів привезли часточку мощей одного з наймолодших сучасних святих. 15-річного італійського хлопчика Карла Акутіса, який помер від раку крові, проголосили блаженним. Його вважають покровителем Інтернету. Особливо до нього у різних потребах молиться молодь.

Захоплювався футболом та комп’ютером

В італійського подружжя, яке в той час працювало у Лондоні (Англія), народився син Карл. Пізніше вони усі разом повернулися додому. Батьки виховували сина у християнських чеснотах. І хоч довго ще улюбленим заняттям, як і для багатьох підлітків, лишався футбол, хлопчик став усе глибше цікавитися релігією. А коли він освоїв комп’ютер, вирішив самотужки доносити слово Боже усім користувачам Інтернету. Так про Карла Акутіса почули у різних куточках Італії ще за життя.

– Він бачив, що світова павутина засмічена непотрібною інформацією, тому хотів принести у неї присутність святих і Євхаристію (таїнство причастя – авт.). Щоб у цьому морі інформації люди не розминулися з правдою, – так оцінюють вклад дитини у розвиток церковного життя сучасні священники.

Рідні згадують, що вперше Карл прийняв причастя у 12 років. Відтоді захотів ходити до храму щодня. «Пресвята Євхаристія – це моя автострада до неба», – казав він. Й описував її як дорогу без обмежень і перешкод, на якій любов може вільно та на великій швидкості прямувати до мети.

Навчаючись у школі, він працював у їдальні для бідних і допомагав безпритульним у Мілані, де жив. Вечорами створював релігійні сайти і писав повідомлення про відомих святих і не дуже. Він детально описував різні дива, щоб кожен, читаючи його повідомлення, міг повірити у Бога. Його стали називати «інтернет-апостолом». Він бажав не змарнувати жодної хвилини свого життя на речі, які би не сподобалися Господу.

Дива зцілення

За два місяці до смерті хлопець дізнався, що хворий на лейкемію. Знав, що помирає, та не зневірився у Богові. Не стало Карла 12 жовтня 2006 року на п’ятнадцятому році життя. Через чотирнадцять літ його проголосили блаженним.

– Церкві потрібні приклади з різних верств населення, бо монахів і монахинь ми маємо у календарі достатньо, а мирян бракує. У випадку Карла Акутіса церква подає його як приклад для наслідування для молоді, – сказав отець Полікарп Марцелюк, голова Постуляційного центру беатифікації Української греко-католицької церкви.

Уже відомо, що за посередництвом молитви до Карла Акутіса стаються дива. Серед задокументованих – зцілення хлопчика з Бразилії, який мав рідкісне захворювання підшлункової залози.

Аби українська молодь могла вшанувати святого, часточку його мощей завдяки старанням архієпископа Мечислава Мокшицького привезли на Львівщину. Приклонитися до них можна буде увесь рік у храмі семінарії у Брюховичах. Також священнослужителі готові на прохання окремих парафій виїжджати до всіх, хто потребує підтримки цього блаженного.

До речі, на іконі Карла зображають в одязі, у якому він ходив. Тож це перший святий у джинсах і спортивному светрі.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися