Дід з психічними розладами тримає мешканців багатоповерхівки у страху
Львівщина

Дід з психічними розладами тримає мешканців багатоповерхівки у страху

24 жовтня 2021, 14:00
0
0
Сподобалось?
0

 Новояворівську літній сусід наводить жах на усіх мешканців багатоповерхівки. Він має розлади психіки і постійно допікає сусідам. Люди не раз чули від діда, що він їм ще «покаже». Погрожував підірвати будинок, зичив всякої біди. І ось нещодавно дім справді спалахнув! Пожежа почалася з квартири пенсіонера.

Погрожував, що підірве будинок

На вогняну пастку цілий під’їзд перетворився серед білого дня. Дорослі, як правило, були на роботі. А от школярі або збиралися на навчання, або щойно повернулися зі школи. Їм дісталося найбільше.

– Перед цим почувся звук, схожий на вибух, – згадує, як усе було, жителька будинку Оксана.

Вона перебуває у декретній відпустці. Каже, саме вклала дитинку спати, як відчула запах диму. Визирнула у вікно – поряд горить! Миттю одягнула малечу, вхопила документи та гроші і вилетіла з дому. Хто не встиг зреагувати, за кілька хвилин уже не міг вибратися надвір. Бо коридор був наповнений їдким димом. Він просочувався крізь шпарини у дверях та не дозволяв людям вийти з квартир.

Сусід Оксани Назар лише з третьої спроби зумів пробратися у свою оселю – там чекав на нього семилітній син. У коридорі все було біле. Їдкий дим роз’їдав очі і не давав вдихнути. Наляканий батько двічі вертався і від розпачу кричав. На допомогу прибігла жінка із сусіднього під’їзду. Вона принесла намоченого рушника і замотала ним голову чоловікові. За кілька хвилин він уже виносив на подвір’я на руках свою дитину. Хлопчик був живий.

А потім прибули пожежні. Вони за допомогою висувної драбини через вікна звільнили інших жильців, які опинилися у пастці. Най­дужче дісталося двом дітлахам, що мешкають поверхом вище від місця, де спалахнула пожежа. Їх госпіталізували. На щастя, життя дітей поза загрозою.

Коли загасили полум’я, стали з’я­совувати, що ж призвело до біди? 80-річний господар квартири пояснив, нібито робив ремонт і випадково розлив розчинник, який і спалахнув. Та ніхто із сусідів не вірить цьому. Люди впевнені, що так дід помстився людям.

– А хіба він раз голові ОСББ погрожував, що підірве будинок? – кажуть. – Що ще від нього чекати? Цього разу обійшлося без жертв, а могло ж бути яке горе!

Для виселення неадеквата нема підстав

Люди розповідають, що дідусь живе самотньо. Він своєї проблеми не визнає і добровільно лікуватись не хоче. Напередодні трагедії сусідам увірвався терпець, тож вони добилися примусового лікування пенсіонера. Коли дідуся забрали у спецзаклад, усі зітхнули з полегшенням. Та тільки він повернувся – знову терор з його боку продовжився.

– Ми хочемо добитися його примусового виселення з будинку, – не приховують сусіди. – Але ніхто нічим допомогти нам не може.

Це справді так: людину ніхто не має права виселити з житла, яке вона на законних підставах займає. У тому числі, якщо та має психічні розлади. Єдине, що залишається – клопотати про продовження лікування у спецзакладі через суд. За подання заяви про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку судовий збір не стягується. Окрім інших документів, обов’язково слід надати висновок комісії лікарів-психіатрів. Коли людину покладуть у лікарню, комісія має оглядати хворого не рідше одного разу на місяць і приймати рішення – продовжувати далі лікування в умовах лікарні чи ні. Найдовше така госпіталізація може тривати пів року. Але про припинення примусового лікування може клопотати сама хвора людина або ж її законний представник через кожні три місяці з часу ухвалення судом рішення про продовження такої госпіталізації.

Тим часом сусіди горе-пенсіо­нера сидять без світла та газу. Попереду на них чекає ремонт (одна квартира настільки залита водою, що сирі стіни ще висихатимуть не один тиждень). Але найбільше їх лякає не це. З острахом думають про те, що їх чекатиме, коли діда знову відпустять з лікарні…

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися