Ольга МАТВІЇШИН з донькою та чоловіком
Львівщина

У доньки відмовляють м'язи, коханого з'їдає рак: львів'янка бореться за життя найрідніших

14 лютого 2022, 18:09
0
0
Сподобалось?
0

У дівчинки відмовляють м’язи, коханого з’їдає рак

Олю Матвіїшин зі Львова усі знають як добру, щиру, усміхнену жінку. Та лише найближчі здогадуються, скільки сили та мужності доводиться знаходити їй у собі. Бо Оля бореться за життя двох найдорожчих людей – коханого чоловіка та єдиної донечки. У маленької Софійки – СМА (синдром м’язової атрофії), у Романа – рак мозку.

Доня ходила лише два дні

Коли у три місяці донечка не могла самостійно тримати голівку, в Ольги була думка, що, можливо, Софійка травмувалась під час пологів.

– Нам призначили масажі, плавання, фізпроцедури. І у дев’ять місяців донечка навчилася сидіти, в десять – стояти, а у рік з хвостиком пішла. Це була така радість! – згадує Ольга. – Але тривала вона всього два дні. Потім Софійка злягла.

Скільки сліз виплакала бідна мама! Сподівалася, що все минеться. Та, на жаль, прозвучав страшний діагноз – синдром м’язової атрофії. Унікальні ліки від цієї біди «Золгенсма», винайдені в Америці, ніби роблять ремонт ДНК – і після одного уколу маля стає здоровим. Але коштує препарат два мільйони доларів! І може застосовуватися для діток лише до трьох років. Ним почали лікувати хворих з 2019 року. На жаль, на той час Софійці вже було більш як три.

Запалює свічку щодня цілий рік

Через хворобу доньки про викладацьку діяльність  в одному з художніх училищ Львова Ользі довелося забути. Кожен рік на зимові свята вона створює композиції з новорічних кульок та хвої, Різдвяні шопки, баночки для водохрещенської води. А на Стрітення чарує над свічками-оберегами.

– Стрітенська свічка приносить мир і спокій у хату. Зазвичай її запалюють у найважчі моменти, коли особливо потрібна Божа поміч, заступництво. Я виготовляю свічки зі справжнього воску. І молюся, аби в усіх все було добре, і в моїх рідних, – щиро ділиться художниця.

Щороку в храмі освячуємо нову свічку, передбачаючи, що до наступного Стрітення використаємо її для молитви. Ольга виготовляє свічки великі, добротні, аби справді їх можна було запалювати для молитви щодня цілий рік.

Заново вчився ходити, їсти і… впізнавати себе

Як грім серед ясного неба прозвучав ще один діагноз – у чоловіка Олі виявили рак мозку.

– Він ввечері виносив сміття. А до нього причепились якісь хлопці: «Дай цигарку!» Роман сказав, що немає. Тоді чоловіка сильно побили. А через якийсь час він почав непритомніти. Так і виявили онкологію, – ледь стримуючи сльози, розповідає Ольга.

Позаду в Романа Курдини дві дуже складні операції. На жаль, після першої пухлина продовжила рости. А після другої стався інсульт, молодий чоловік втратив пам’ять.

– Ми заново вчилися їсти, ходити, розмовляти, користуватись чайником та іншими побутовими приладами, – розповідає дружина. –  Рома не міг згадати нічого! Овочі та фрукти вчили по картинках, рідних розрізняти – за фотографіями. Він усе питав: «А звідки у мене взялася така велика дитина?» Я пояснювала, показувала Софійчині знімки, розповідала про її хворобу, наше весілля. Не передати, як це важко. Коли ти людину любиш усім серцем, а вона навіть не знає, хто ти. Помаленьку Роман почав відновлюватися. Але за останній місяць пухлина виросла на два сантиметри. Тож днями чоловіка чекає третя операція.

Ольга вдячна усім, хто долучається до збору коштів на лікування дорогих їй людей. Вона впевнена: з Божою поміччю, з допомогою стрітенських свічок  та зусиллями небайдужих їй вдасться почути заповітне «хвороби відступили!» Хто бажає зробити замовлення стрітенської свічки чи будь-якого іншого виробу майстрині, може знайти сторінку Ольги Матвіїшин у «Фейсбуку». А хто має змогу допомогти цій сім’ї коштами, зробіть благодійний внесок на банківську картку жінки: 4149 4993 8822 6316.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися