Старовинна церква у Глинянах
Львівщина

За три роки у церкві на Львівщині зцілилися три тисячі людей

8 січня 2023, 14:37
0
0
Сподобалось?
0

Свідком чудесного оновлення золотого Розп’яття, яке сталося майже 90 літ тому на Львівщині, стали три дівчинки. Світився цей образ два тижні, і колегія церковників засвідчила: «Тут людська рука нічого не робила». Про це диво у Глинянах переказують досі. Адже під чудотворним образом кладуть фотографії заробітчан, військових, хворих, бо вірять у Божу допомогу.

Фото з дівчатками розлетілося по світу

Церкві Успіння Пресвятої Богородиці у містечку Глиняни вже пів тисячоліття.  Під час пожежі у 1867 році церква обгоріла, але дивом вціліла. Час брав своє, і церква занепадала. Тож у 1935 році постало питання про те, аби цей храм розібрати, адже міг завалитися купол. Але настав Святвечір 1936 року. Довкола бігали три семирічні дівчинки – Ізабелла Новак, Ярослава Паньків та Богдана Маркевич. Раптом вони помітили, як у вікнах з’явилися дивні відблиски. Перелякані діти побігли до паламаря. Коли він відчинив храм і глянув на запрестольний образ, то почав плакати і молитися.

– Так світилося, наче хтось по образу зверху вниз водить ліхтариком, – згадувала Богдана Маркевич, коли вже була бабусею. І вона, і ті дві очевидиці вже померли. – Паламар став бити у дзвони, як на пожежу. Люди позбігалися у церкву. Світило як удень, так і вночі. Диво тривало аж до Йордану. Коли сяйво зникло, люди побачили, що образ вкрився позолотою, кров на руках стала яскраво-червоною, а цвяхи виразними, блискучими.

Що цікаво, храм тоді відчиняли лише на Великдень і Різдво. Коли востаннє заносили Плащаницю до церкви, все за престолом було чорне, засноване павутинням. Тож до Глинян приїхала колегія церковників. Священники опитували очевидців, обстежували запрестольний образ. Вони засвідчили, що з фотознімка 1933 року видно, що образ був темний, а тепер Розп’яття виглядає неначе новісіньке. «Тут людська рука нічого не робила, то чудо Боже», – дійшли висновку. Ці відомості передали до Риму, де Папа Римський коронував Розп’яття. А маленьких дівчаток, які першими побачили диво, разом сфотографував місцевий священник. Листівки з цим знімком розлетілися по світу – їх пересилали у Польщу, Америку, Канаду. Відтоді люди їхали до Глинян звідусіль – всі вулички містечка були заставлені возами.

Комуністи свідчення знищили

У спеціальній книзі священник записував чудесні зцілення. Упродовж 1936-1939 років їх назбиралося близько трьох тисяч! На жаль, 1950 року його арештували, а зібрані свідчення конфіскували. Тому про ті довоєнні зцілення відомо з небагатьох спогадів старожилів. Розповідають, як у 1936 році привезли неходячого хлопця на милицях, а після літургії він тримав їх над головою. Згадують, як зцілилась сліпа дівчина, яка довго лежала хрестом перед Розп’яттям, чоловік, в якого від застуди гнили кістки на ногах, хлопець, який мав безліч ран. У 2002 році записали спогад Ірини Олійничок, яка жила у селі Трудовач Золочівського району: «Це було ще 1936 року, я мала тоді 13 літ, була дуже піднепала – туберкульоз. Їсти вже не хотілося нічого, кашляла сильно. І так змарніла, висохла на тріску. Я вже межи люди стидалася вийти… В Глинянах відпуст був. Мама до тої церковці пішла, молилася дуже перед тим образом… Помаленьку, помаленьку, і з часом я почала їсти. Віджила, і так жию ще досі».

– І сьогодні багато прочан приїжджають до чудесного образу Розп’яття Ісуса Христа і зазнають ласки видужання, – розповідає місцевий священник отець Андрій Лукачик. – Приїздять військові, моляться родичі наших захисників, які воюють на фронті. Чимало зцілень від онко. Два місяці тому одужала пані Галина з Нового Села від раку грудей. Лікар дуже здивувався і перепитав, чим вона лікувалася. Жінка зізналася, що чотири рази молилася у Глинянах.

Також є багато інших зцілень. І ось деякі з них. 50-річна місцева жителька Галина, яка мала рак, у сні отримала вказівку йти до оновленої ікони – і вже кілька років не страждає від болю. 32-річному Володимиру з Хмельниччини, який мав зараження крові, принесли освячену перед образом Розп’яття воду – видужав. У 55-річної Любові з Івано-Франківська біль від остеохондрозу вщух, коли побувала у церкві. Олександра, теж з Івано-Франківська, після прощі до Глинян видужала від важкої форми зобу. 24-річний Олексій з Івано-Франківська вилікувався тут від важкого запалення трійничного нерва. Неймовірну історію розповідають про півторарічного Степанка, який мав опіки обличчя та грудей. Малюку вже збиралися робити операцію з пересадки шкіри. Але після відвідин чудотворного Розп’яття в Глинянах бинти відпали від тіла, і опік швидко став гоїтись! І таких дивовижних зцілень сотні! І не тільки від хвороб, а й від злого духа.

Олена ПАВЛЮК

Чудотворне Розп’яття Ісуса Христа

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися