Дитсадочки Галичини обігріватимуть теплом, взятим із грунту
Львівщина

Дитсадочки Галичини обігріватимуть теплом, взятим із грунту

19 серпня 2014, 22:06
0
0
Сподобалось?
0

 

На Галичині для обігріву дитячих садочків використовують найекономніший спосіб отримання теплової енергії. Її беруть... із грунту.

Таке ноу-хау, популярне в європейських країнах, в Україні маловідоме. Однак складна «газова» ситуація змушує і простих людей, і владу шукати шляхи для економії. Так у Раві-Руській на Львівщині взялися за досить незвичайний проект реконструкції системи опалення дошкільного навчального закладу «Сонечко». Тут мають встановити спеціальний насос, який «викачуватиме» тепло із землі (грунт на глибині 2-х метрів має постійну температуру 8-10 С протягом року) і постачатиме його у приміщення. Важливо, що для роботи теплового насоса використаовується тільки електроенергія, причому з дуже вигідним коефіцієнтом перетворення, який доходить до 4,5. Це означає, що 1 кВт електроенергії перетворюється в 4,5 кВт теплової енергії. На сьогодні це найдешевший спосіб отримання теплової енергії, що суттєво економить щомісячні платежі за тепло і гарячу воду, пише «Екотаун». А влітку надлишкове літнє тепло зворотнім чином відводиться в грунт - отримуємо кондиціонер!

Проект недешевий - його вартість сягає майже мільйона гривень. Проте його економічну доцільність давно підраховано, тож кошти відшукали. Так міськрада Рави-Руської виділяє 528 тисяч гривень, з бюджету Жовківського району надійде 247 тисяч гривень, кошти Європейського Союзу складуть 161 тисячу гривень і ще майже 50 тисяч гривень пожертвує громада.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися