До праведників народів світу зачислили двох селян із Рівненщини
Рівненщина

До праведників народів світу зачислили двох селян із Рівненщини

11 січня 2015, 13:07
0
-1
Сподобалось?
-1

Наприкінці минулого року почесне звання «Праведник народів світу» посмертно присвоєно Арифею і Горпині Репіцьким, які в роки фашистської окупації проживали в селі Боратин Радивилівського району та врятували від знищення єврейську дівчинку Гітеню. Медаль-відзнаку за батьків отримала їхня донька Євгенія Свінтозельська, яка також причетна до порятунку згаданої єврейки. Вона в 1942 році разом із батьками та сестрами допомагала 16-річній Гітені переховуватися, при цьому суворо зберігала від гітлерівців та поліцаїв сімейну таємницю.  

За розповіддю Євгенії Арифеївни, її батько Арифей Іванович прожив вісімдесят чотири роки. Був на фронті, отримав контузію, але всім смертям на зло вижив. Казав, що це йому Бог зберіг життя. Зберіг за те, що врятував від загибелі ні в чому не винну дівчину.

У свою чергу пані Гітеня про свій порятунок залишила такий спогад: «Моїх батьків і чотирирічного брата застрілили бандити 3 грудня 1942 року. Мене в цей час удома не було. Люди застерегли, щоб ховалася. Селяни сприяли мені, давали поїсти, підшивали черевики. У Репіцьких я вдень лежала в скрині в коморі, а вночі - на печі. Сім'я не могла не боятися, бо мала п'ятеро дітей. Через якийсь час, здається, через кілька місяців господар узявся відвезти мене підводою до станції Рудня-Почаївська. «Сядеш у поїзд - казатимеш, що українка», - настановляв мене. Ще як їхали до залізниці, перестрів нас бандит, який розстріляв моїх батьків, і цікавився, куди чоловік затемна їде, а той сказав, що прихворіла дочка і везе її до бабки. Дісталася Дубна, звідки вже потім мене як нібито українку Демчук Марію Василівну вивезли на роботи в Німеччину. І навіть там ніхто не впізнав у мені єврейки».

Арифей і Горпина Репіцькі поповнили список праведників народів світу, до якого за роки незалежності уже було внесено майже дві з половиною тисячі українців. Як відомо, почесне звання «Праведник народів світу» присвоює Держава Ізраїль. Відповідно до прописаних привілеїв за таке звання, достойники, які ще живі, за бажання можуть отримати ізраїльське громадянство, вони повністю прирівнюються до євреїв, котрі живуть у діаспорі й мають ті самі права, що і репатріанти. Їхні нащадки до третього коліна мають права на отримання робочої візи до Ізраїлю.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися