Шкільні сніданки на перерві
Рівненщина

Школярі-чорнобильці залишилися без гарячих обідів

9 лютого 2017, 14:57
1
1
Сподобалось?
1

Уже другий рік у селі Більська Воля Володимирецького району проблеми із харчуванням дітей у школі. Навчальний заклад тут великий – понад 500 учнів. Дітей автобусами довозять з інших сіл за декілька кілометрів. А шкільна їдальня не працює. Люди звернулися по допомогу в редакцію.

Через їжу всухом’ятку в учнів починають боліти животики

Коли ми приїхали у сільську школу, в кабінеті директора яблуку ніде було впасти: видно, що батьків ситуація з харчуванням уже дістала. Воно й не дивно. Адже, згідно із законом, село належить до третьої зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Тому дітей до повноліття у навчальному закладі мають харчувати безплатно. Натомість уже другий рік мами, відправляючи своїх школяриків на заняття, збирають їм «тормозок».

– У нас же не по одній дитині, у кого четверо, а в кого і семеро, – вранці встань і всім наготуй. А діти все рівно нормального харчування не мають, – обурюються жінки. – Навіть чаю гарячого не можуть у школі попити – цілий день всухо­м’ятку. Як ідуть о сьомій годині, то приходять після третьої. Уже шлунки починають боліти. З початку цього навчального року їдальня працювала з 28 листопада до канікул і п’ять днів після. Наступний тендер призначили аж на 14 березня.

Як сказав директор більсько­вільської школи Олександр Колодій, проблеми почалися відтоді, як Київ проведення тендерів передав на місця, у районні відділи соціального захисту.

– Це питання не моєї компетенції, – зазначив Олександр Миколайович. – Згідно із законодавством, якщо сума на харчування перевищує 200 тисяч на місяць, має відбутися процедура тендера. В мене також двоє дітей-школярів, і так само дружина готує їм пайки. У дитячому садочку по харчуванню ми вкладаємось у 200 тисяч, тут у нас все налагоджено: підписали цивільно-правову угоду з двома поварами, уклали договір з підприємцем, який постачає товар. Претензій не може бути ніяких. По школі я пропонував відкрити буфет, щоб діти могли купити якогось чаю гарячого, булочку. Провели опитування батьків. Тільки 10% висловилися «за». Ні так ні. За дні, коли діти не їдять у школі, батьки отримують грошову компенсацію, згідно зі 155-ю постановою Кабміну.

Дивна арифметика

Згадка про компенсацію викликала бурю емоцій. Виявляється, за день на одного учня компенсують аж сім гривень. Це 185 гривень у місяць. Хоча, якщо відбувається тендер і діти забезпечені гарячим харчуванням, ця сума значно вища. Як сказав у інтерв’ю районній газеті методист районного методичного кабінету Валерій Галочкін, вартість харчування однієї дитини, залежно від віку, в день становить від 29 гривень 15 ко­пійок до 38 гривень 45 копійок. Де ж діваються гроші, якщо їх видають на руки? Пояснення тут може бути одне: грошову компенсацію люди отримують у цінах 2011 року, коли й були прийняті останні зміни у постанові. А реально у бюджет закладена та ціна, в яку обходяться обі­ди сьогодні. Питання: куди йде різниця? Для дітей з Більської Волі і всього району проведення тендеру у середині березня означає, що вони майже до літніх канікул ходитимуть у школу з бутербродами. Адже тендерні процедури тривають до місяця часу. Який ідіот, вибачте на слові, придумав систему, коли гроші є, а обідів нема? 

– Наші чиновники зацікавлені, щоб діти не їли, а ми отримували так звану компенсацію, – обурюються мами у Більській Волі. – У них тоді виходить дуже велика економія коштів. А діти голодні. Інакше як можна пояснити, чому так пізно призначили тендер? Хіба не знали, що дітям треба їсти і в січні, і в лютому?

Аби отримати пояснення, ми зателефонували в управління соціального захисту населення Володимирецької РДА.

Перший заступник начальника Юрій Тюска сказав, що коментар дадуть лише після отримання офіційного письмового запиту від редакції. Ми його, звичайно, надішлемо. І не тільки у районне управління, але й у профільне міністерство.

А як на Волині?

У Волинській області є три райони, населені пункти у яких мають статус чорнобильських. Вирішили дізнатись: а як у них із харчуванням? Голова громадської організації обласного товариства «Спілка Чорнобиль» Ростислав Кухтей сказав, що вони мають усі цифри стосовно фінансування чорнобильських програм – і в ре­гіоні проблем із харчуванням дітей немає.

– У всіх районах харчують у навчальних закладах 21 тисячу 641 дитину, – зазначив Ростислав Адамович. – Тендери були проведені влітку, і з 1 вересня учні отримували гарячі обіди. З початку нинішнього року після канікул діти також харчуються.

У чому ж причина, що школярів у Володимирецькому районі не забезпечують гарячими обідами? Гроші є. Чому вчасно не проводять тендери? Брак законів чи брак совісті? Адже коли аналогічні процедури проходили через Київ, проблем із харчуванням не було.

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Тетяна
    Тетяна

    Прочитала статтю і обурилась з того приводу, що на Волині у "забруднених" районах є гаряче харчування. Яке там харчування!!! Напевне, пан Ростислав Адамович, надав для газети застарілу інформацію. З 6 лютого ніякого гарячого харчування в школах НЕ МАЄ! Їдальні не працюють, кухарі пішли у відпустки чи разраховані. Вже третій рік поспіль спостерігаємо одну і ту ж картину: розпочався новий календарний рік, січень ще школярі харчуються, а далі починаються тендери і тривають до початку навчального року. Складається враження, що це комусь дуже вигідно, але ,шановні, це здоров'я наших дітей!

    14 лютого 2017, 07:16
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися