Село має... мінеральний фонтан
Рівненщина

Село має... мінеральний фонтан

20 липня 2017, 17:28
0
4
Сподобалось?
4

Невеличке село Добрятин Млинівського району славиться… фонтаном. Не якимось там штучним, з архітектурними викрутасами, а природним. З нього б’є мінеральна водичка!

За струменем води вгадували погоду

Майже чверть століття тому геологи біля Добрятина взялися шукати нафту. Навезли техніки, пробурили на березі річки Ікви свердловину майже 400 метрів углиб. Але фонтаном на них хлинуло не чорне золото, а мінеральна вода зі специфічним запахом.

– Виявилося, що нафта тут надто молода, їй ще треба «покваситися», – каже в. о. старости Добрятинського старостинського округу Микола Рудюк. – Свердловину вирішили законсервувати.

Та фонтан знову пробився й пускав струмінь по трубі, залишеній геологами.

Люди спершу кинулися до водиці, сподівалися, що має цілющі властивості. Однак вона не припала їм до смаку. Кажуть, у ній багато заліза та різних солей. Хоч офіційного висновку від фахівців, який би засвідчував склад води, нема.

Інтерес до фонтана почав згасати. Але спостережливі селяни звернули увагу на інше: як надворі стоїть гарна погода – струмінь води б’є на шість-вісім метрів увись, а якщо хмуриться й збирається на дощ – ледве трьох сягає. Тож і прозвали фонтан місцевим «синоптиком», бо справді переконалися, що він реагує на погоду.

З розмитого берега – місце відпочинку

Майже два десятки років фонтан допомагав добрятинцям визначати погоду. Він так потужно бив з-під землі, що аж на кілька метрів розмив берег Ікви. Але впродовж останніх літ таки «здався» й пульсує значно слабше.

Воно й не дивно – підземні джерела на Заході України втрачають потужність, особливо влітку. Не виняток і Добрятин. І хоч струмінь з місцевого водограю слабенький, проте пейзаж біля тутешнього дива неймовірно гарний. Гріх це не використати!

– А ми до кінця літа плануємо тут створити куточок відпочинку, – запевняє Микола Рудюк. – Хочемо поставити лавочки, бесідку.Микола Миколайович зізнається, що готовий і аналіз води замовити. Подумалось: якщо виявиться, що та вода помічна при якихось болячках – сюди масово хлине люд!

Наталія КРАВЧУК, Рівненська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися