В Радивилові організували творчий заміс
Рівненщина

В Радивилові організували творчий заміс

26 листопада 2018, 20:27
0
0
Сподобалось?
0

Основними «інгредієнтами» у його незвичайній рецептурі стали майстерність, вміння і таланти. 
Радивилівська земля знову гостинно розкрила обійми творчим особистостям, людям непересічного хисту й знань. Епіцентром головних подій п'ятниці, 23 листопада, став міський Будинок культури: тут проходив етнофест народно-ужиткового мистецтва під промовистою назвою «Радивилівський заміс». Захід організовано у рамках проекту об’єднання майстрів різних жанрів рукоділля та художнього мистецтва при Радивилівському історичному музеї задля представництва творчих досягнень нашої громади у туристичній галузі. Проект отримав грант на реалізацію від Українського культурного фонду, який очолює дружина президента Марина Порошенко.

У першій половині дня з кращими традиціями в народному мистецтві знайомились школярі: у обох навчально-вихованих комплексах відбулись цікаві презентації за участю місцевих та приїжджих умільців. Після полудня креативили на розкривали секрети призабутих українських ремесел уже в міському будинку культури. Відбулось урочисте відкриття етнофестивалю: по-радивилівськи душевно, із піснею та короваєм. Вітали митців творчі колективи Радивилова, заступник голови Радивилівської міської ради О.В.Пастух, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту І.М.Ковалевська. У списку запрошених – відомі умільці нашого міста: Ольга Круглик, майстер з виготовлення керамічних виробів, Валентина Ківельова, майстриня з виконання техніки валяння з вовни, Ганна Соболевська, майстриня з виготовлення прикрас, Олена Мельничук, майстриня з виготовленню ляльки-мотанки. Представляли свою майстерність також гості з міста Рівне та Львівської області: Леся Демчук – «королева мережки», якій підкорилися чи не всі відомі з технік виконання простих і складних мережок, Ніна Безпята, майстер повстяних виробів, Віра Олеш, майстриня з хусткування, Надія Гнат, майстер з виготовлення етнокоралів, Віктор Андрощук, майстер з гончарства.
Тут демонстрували все найкраще, на що тільки здатні людські руки в поєднанні з наполегливістю та запалом серця. Відбулися чудові майстер-класи, до рукоділля активно долучилися учні шкіл міста й об’єднаної громади, діяла вельми атмосферна фотозона у вигляді української світлиці, а також виставка викладачів художнього відділу Радивилівської школи мистецтв та Будинку школяра. Настрою етнофестивалю додав флешмоб за участю аматорських колективів Радивилівського міського Будинку культури – зразкового дитячого ансамблю «Калейдоскоп» та «Соул Арт». 
Після практичної частини відбулась лекція на тему «Традиції народного мистецтва Рівненщини у творах молодих митців», яку провела Ірина Локшук, старший викладач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Рівненського державного гуманітарного університету. Досліджувачка старожитностей розповіла учасникам фесту, як народжується полотно, візуалізації цього кропіткого процесу сприяло слайд-шоу із фото захоплюючих експедицій селами Рівненщини. Майстриня ткати чудові гобелени і талановита художниця, кращі роботи Ірини Локшук було представлено на персональній виставці в Радивилівському історичному музеї у лютому цього року.

Чисті духовні джерела, з яких бере початок українська національна гордість, впевнено прокладають витоки і на нашій землі. Традиції не забуваються, коли про них нагадують дітям. Підсумовуючи перебіг етнофестивалю за «круглим столом» усі учасники побажали радивилівським організатором, аби цей прекрасний, колоритний і потрібний захід отримав розвиток і продовження на довгі й довгі роки.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися