Віктор КОРІНЬ
Рівненщина

Раніше гроші осідали в райцентрі, тепер – у боремельській громаді

6 грудня 2018, 16:56
0
0
Сподобалось?
0

У грудні два роки тому вирішили об’єднатися 11 сіл Боремельської, Малівської і Золочівської сільських рад в одну громаду. Боремельська громада стала першою у Демидівському районі і займає третину його території. Керувати ОТГ люди на виборах довірили голові Малівської сільської ради Віктору Кореню.

Хоч боремельська громада і велика за площею, проте людей там проживає небагато – всього три тисячі 600 осіб. Сьогодні це створює проблеми, бо зачиняє двері для участі у загальнодержавних проектах, відверто зізнається Віктор Корінь. Як приклад наводить те, що у Києві не допустили до конкурсу їхній проект зі створення ЦНАПу. Хоч би п’ять тисяч людей було, розводили руками чиновники.

– Ми не здаємося, намагатимемося зробити ЦНАП своїми силами. А поки активно беремо участь у програмах з муніципального співробітництва, – зазначив Віктор Михайлович. – З Демидівкою підписали угоду про збір сміття та його переробку. Розглядаємо можливість створити спільне з Підлозцями комунальне підприємство і центр безпеки. Бо будувати пожежне депо і купувати автомобіль для однієї нашої громади занадто круто. Було б добре, якби такі угоди дозволили укладати не лише між ОТГ району, але й між сусідніми областями. Бо ми географічно ближче до Волині.

За два роки роботи Віктор Корінь з впевненістю каже, що після об’єднання стало більше можливостей розвивати села. Раніше левова частка грошей осідала у райцентрі.  

– У нас власних надходжень – 7 мільйонів гривень в рік. Ще є субвенції з державного бюджету. Намагаємося у кожному селі зробити щось, – зазначив голова громади. – Торік купили техніку для комунального підприємства, у Золочівці клуб і адмін­приміщення ремонтували, в Берестечку вікна у школі поміняли, в Боремлі майже на 300 тисяч гривень вуличного освітлення зробили і на 1,5 мільйона гривень замінили вікон у школі. У Малевому завершуємо капітальний ремонт амбулаторії, створили опорну школу… Почали будівництво нової амбулаторії у Боремлі з житлом для лікаря. Цей проект також здійснюється на умовах співфінансування, ми виділили 600 тисяч гривень. На дороги стали більше уваги звертати.

Про це з головою громади говорили довго. Адже дорога – найбільш болюча тема чи не для кожного села. Є вона хіба що до Малевого. Люди з Боремля обурюються: як же так, ми центр громади, а дорогу роблять там?

– Проектно-кошторисну документацію по Малевому ми зробили ще до об’єднання в громаду у 2015 році, – пояснив Віктор Михайлович. – Коли в область надійшли гроші, їх на умовах співфінансування дали тим, у кого були документи. Зараз перебуває на експертизі документація по боремельській комунальній дорозі на півтора мільйона гривень. Почали робити шлях з Набережного до Боремля вартістю  5 мільйонів гривень. Цього року через затягування тендерної процедури зможемо зробити його тільки на два мільйони. Взагалі, від школи до центру Боремля ми хочемо відновити колишню дорогу: посередині двох смуг висадити троянди.

Найбільш проблемним є шлях з Набережного на Берестечко. Для того, аби його зробити «як слід», потрібно 20 мільйонів гривень. Віктор Корінь написав безліч звернень і листів до обласних чиновників. Поки безрезультатно. А люди страждають. Не так давно до Берестечка перестав їздити автобус з Луцька, інші перевізники теж кажуть, що відмовляться від маршруту.

Наразі своїми силами у цьому напрямку, бо дорогою не випадає якось його називати, трішки позасипали ями. Поки це все, на що вистачило грошей.

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися