Ногу десантнику відрізали ножем
Рівненщина

Ногу десантнику відрізали ножем

8 грудня 2018, 18:00
0
0
Сподобалось?
0

Повернувся з війни, виграв «Ігри Нескорених» і познайомився з принцом

Всю Україну облетіло фото з «Ігор Нескорених», де наш ветеран Андрій Усач поруч з британським принцом Гаррі. Та мало хто знає, що аби потрапити в Сідней і взагалі стояти на своїх ногах, Андрій після поранення у 2014 році пройшов довгий і складний шлях. І на ньому він не втратив ні оптимізму, ні почуття гумору.

Після Майдану пішов у військкомат

Спокійне життя Андрія Усача з райцентру Березне круто змінив Майдан. Чоловік всією душею підтримував його ідеї і як тільки міг, їздив у столицю. Проте 20 лютого Андрія там не було – мав роботу вдома.

– Досі не можу собі пробачити. Може, я б зміг комусь допомогти, прикрити… До чого все йде, було зрозуміло одразу. Тому у лютому пішов у військкомат і залишив свої дані. Підписав контракт з 80-ю десантною бригадою. 15 березня був у Львові, 14 травня – на Сході.

Дружині Андрій нічого не сказав про те, що на війні. Вона думала, що він на полігоні. Тим часом чоловік був серед тих, кого обстрілювали під Красним Лиманом, хто звільняв Слов’янськ і Краматорськ, прорвався через кільце в оточений Луганський аеропорт.

– 17-го липня ніколи не забуду. Почався черговий обстріл з «Градів». Поки біг в укриття, впав. Не міг зрозуміти, чому. Хочу встати – не можу. Подивився на ногу, а її практично немає. Потім побачив, що рука теж поранена і лице страшенно пече. Почав шукати знеболювальне. У той момент підбігли хлопці. Сам не знаю, як показав їм, що мені треба вколоти, бо розмовляти не міг. Мене затягли у якийсь гараж. В аеропорту на той момент було два-три лікарі і санітари. А нас, поранених, чоловік п’ятдесят. І вивезти з оточення не могли. Досі пам’ятаю відчай медиків, які могли допомогти, знали, як це зробити, але не мали чим – медикаментів було мало.
Львівський травматолог Дмитро Володимирович Лось ампутував мені ногу штик-ножем, бо не мав спеціальних інструментів. Наркоз діяв слабо. Біль був страшним. Сьогодні, коли зустрічаємось з ним, допитуюся, куди він подів мою ногу, – не каже. Була страшенна спека, а по нас усе не приїжджали. Здавалося, що кинули, і життя втратило сенс. Було дуже важко змусити себе боротися.

Андрій зізнається, що саме у ті найважчі дні зрозумів, що надію втрачати не можна. Сталося це в момент, коли ракета «Града» впала на приміщення, де був облаштований шпиталь, і… не зірвалася. Це було ще одним дивом. А за декілька годин прийшла допомога. З аеропорту важко пораненого Андрія привезли до Харкова, а вже звідти літаком відправили на Львів. Поки його везли на каталці по злітній смузі, він на декілька хвилин зустрівся поглядом зі своєю Світланою. Заради них, цих хвилин, вона примчала з Березного.  

Лікували медики зі всього світу

У наступні роки подружжя Усачів пережило чимало. Андрію зробили величезну кількість операцій як в Україні, так і за кордоном.

– На ноги мене ставили лікарі усього світу, – жартує нині чоловік. – Завдяки волонтерам лікувався у США, Іспанії, Канаді, реабілітацію проходив у Польщі та Туреччині.

Між операціями Андрій Усач їздив як волонтер на Схід. А ще поставив собі за мету взяти участь в «Іграх Нескорених». На перші змагання, у яких брали участь українці, не потрапив – рука рухалася погано, на щелепі – відкрита рана. А він же стріляв з лука! 

– Я тоді не дуже засмутився, бо якраз у кінці минулого року був у Канаді на лікуванні, – зізнався Андрій. – Мені там робили надскладну операцію з пересадки кістки у щелепі. І звідти я подав заявку на участь в іграх. Дуже хотів поїхати в Австралію, бо шанс побувати в цій країні дається раз у житті. Підготовку до змагань розпочав трохи пізніше, ніж інші члени команди, бо не міг тримати лука – одну руку піднімав за допомогою другої.

Андрій докладав титанічних зусиль, щоб впевнено тримати лук, навчитися ходити на новому протезі. Його зробили спеціалісти зі Львова з іноземних комплектуючих. Гроші, а це 15 тисяч євро, заплатила держава. Андрій з жалем каже, що не всі його побратими мають можливість отримати такі якісні протези – чиновники створюють перепони для ввезення імпортних деталей, хочуть «нагріти» руки. 

– Чому люди, які втратили кінцівки на війні, мають через це страждати? Австралійському ветерану, наприклад, держава купила аж чотири дуже якісні протези – для прогулянок, спорту і т. д. Нашим хоч би одного мати.

Принц – дуже проста людина

Перед поїздкою до Австралії Андрій Усач кинув ще один виклик своєму тілу і духу – піднявся на протезі на Говерлу. А з «Ігор Нескорених» привіз золоту медаль у командній стрільбі з лука. На все життя український ветеран запам’ятає зустріч з засновником цих змагань британським принцом Гаррі. 

– Принц вразив тим, що він, титулована і знаменита людина, абсолютно не має зверхності, дуже простий у спілкуванні. Деяким нашим чиновникам або лікарям треба у нього повчитися, а то ціни собі не складуть. З Гаррі говорили через перекладача. Він запитав у мене про поранення, де я його отримав, розмовляли про нашу війну з Росією. Я йому подякував за можливість реалізувати себе. В той день він запросив на вечерю. З нашої команди було троє людей. Таке раніше бачив хіба у голлівудських фільмах: зелена поляна з виглядом на Сіднейську оперу, білі столики, офіціанти, живий оркестр, чоловіки у смокінгах, дами у вечірніх сукнях. Ми із собою костюмів не брали, тож були у спортивних, учасникам змагань це дозволялося.

Після повернення з Австралії свою золоту медаль Андрій повіз на Схід, на передову. Дуже важливо, каже, показувати хлопцям, які щоденно ризикують там життям заради нас, що про них пам’ятають. А ще довів і собі, й іншим пораненим бійцям – навіть з дуже важкими травмами можна продовжувати повноцінно жити.

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися