На Рівненщині партії збирали персональні дані виборців?
Рівненщина

На Рівненщині партії збирали персональні дані виборців?

23 січня 2019, 17:20
0
0
Сподобалось?
0

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували анкети для отримання безкоштовної газети «Слово Ляшка», заповнюючи яку читачу потрібно зазначити свої персональні дані, а також опитування для заповнення якого запитують персональні дані. Особи, що проводили опитування відповіли, що представляють Анатолія Гриценка.

У під’їзді однієї з багатоповерхівок Рівного спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ зафіксували проведення опитування для заповнення якого запитують персональні дані громадян. Особи, що проводили опитування відповіли, що представляють Анатолія Гриценка.

Невідомі особи вказали, що це «соціальне опитування» щодо виборів і відповіли, що представляють Гриценка. Для заповнення анкети потрібно було назвати прізвище та ім’я, номер квартири, вік, стать та мобільний телефон. Серед інших питань:

-         Чи плануєте йти на вибори?

-         Якби вибори Президента України відбулися найближчої неділі, то за кого б Ви проголосували?

-         Визначити по 5-бальній системі, як Ви оцінюєте кандидатів: Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського, Олега Ляшка, Петра Порошенко та Юлію Тимошенко.

Також особи, які проводили опитування сказали, що отримують плату за опитування: «Ну обіцяють нормально, а там будем бачити».

У коментарі для ОПОРИ голова Рівненського обласного осередку політичної партії «Громадянська позиція» Василь Туз зазначив: «Офіційно я не готовий зараз сказати. Мені треба з’ясувати. Адже по Рівному працює зараз свій окремий штаб і треба зрозуміти, який там формат, як вони працюють. У нас працюють люди, які мають закріплені певні райони. Вони можуть мати різну тактику: одні можуть ходити від «дверей у двері», інші можуть стояти у наметі, а інші – по-різному». Метою опитування Василь Туз назвав «виявити побажання наших майбутніх виборців, що вони б могли сказати кандидату: які є проблеми, що краще змінити, чи взагалі чули про такого кандидата, який вже зареєстрований». Крім цього, Василь Туз додав, що опитування проводять волонтери на безоплатній основі.

Другий випадок був зафіксований у місті Костопіль Рівненської області. Так, в осередку Радикальної партії Олега Ляшка Костополя спостерігачі ОПОРИ виявили анкету для отримання безкоштовної газети «Слово Ляшка», заповнюючи яку читачу потрібно зазначити свої персональні дані.

Для заповнення анкети читачу необхідно вказати свої персональні дані. Зокрема:

-         прізвище, ім’я та по батькові;

-         стать;

-         дату народження;

-         сімейний стан та кількість дітей;

-         мобільний телефон та e-mail;

-         місце проживання;

-         освіту;

-         статус та сферу діяльності

-         соціальну категорію.

Нижче анкети вказується: «Я підтверджую, що всі вищенаведені відомості надані мною добровільно, а також даю згоду на обробку та використання моїх персональних даних (у картотеках та/ або за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи бази персональних даних), які отримані Видавцем газети, для забезпечення видання засобу масової інформації та доставки його за вказаною мною адресою».

В осередку Радикальної партії Олега Ляшка міста Костополя Ольга Лук’янівна підтвердила, що вони проводили опитування і зазначила: «Проводили по цілому району [Костопільському] ще з серпня. Це агітатори проводять. У нас є мережа агітаторів». На запитання, у якому форматі проводиться опитування відповіла: «Де прийдеться. Там агіатор, якщо живе у селі, то може й до хати зайти».

Голова обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Оксана Лозова зазначила: «Ми не проводили жодного опитування. Це люди хотіли – говорили. Це винятково розповсюдження газети».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк звертає увагу, що відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних» персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Згідно з ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію» до конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адреса, дата і місце народження. Відповідно до ч. 5, 6 ст. 6 цього ж Закону не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Тетяна Юзвяк також вказує, що зазначена у вищевказаній анкеті інформація належить до персональних даних, які можуть бути передані лише за згодою особи і мета збору таких даних, способи їх подальшого використання, мають бути відомі особі. В першому випадку із «соцопитуванням» вбачається, що особи, які збирали персональні дані (прізвище, ім’я та по-батькові, адресу, телефон, політичні переконання) згоди на обробку персональних даних в порушення закону від опитаних осіб не отримували, а в другому випадку з «анкети для отримання газети» вбачається, що від осіб така письмова згода була отримана, мета збору персональних даних повідомлена, відповідно в другому випадку порушення законодавства про захист персональних даних відсутні.

Разом з тим, закликає всіх суб’єктів виборчого процесу дотримуватися норм закону при зборі від виборців їх персональних даних, а самих виборців – відповідально  ставитися до передачі своїх персональних даних третім особам, завжди вимагати пояснити, як і ким будуть використовуватися їх персональні дані, з якою метою та протягом якого терміну.

«Коли відомо, що Ваші персональні дані були використанні для іншої мети, аніж тієї, на яку давали згоду, - просимо звертатися до правоохоронних органів. Оскільки неодноразово під час виборчих кампаній після збору інформації у схожий спосіб, дані використовували в агітаційних цілях та для подальшого заохочення проголосувати за певного кандидата», - коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області Михайло Балик.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися