Колтон ЕСПЛІН
Рівненщина

Українці економніші, ніж американці

30 травня 2019, 16:29
0
0
Сподобалось?
0

«Дій активно!»

 

Волонтер організував у райцентрі уроки  фінансової грамотності

Понад півроку тому до невеличкого містечка Гоща, що у Рівненській області, приїхав американець Колтон Есплін. Чоловік є волонтером «Корпусу миру». Добровольці цієї організації їздять по різних країнах світу, щоб поділитися досвідом з місцевими жителями. Колтон взявся вчити гощан фінансовій грамотності та раціональному використанню грошей.

– За час перебування в Україні помітив, що люди тут досить ощадливі. Американці, приміром, багато коштів витрачають на харчування поза домом, продукти. Натомість українці більшість овочів вирощують на власному городі, що досить економно, – зауважує Колтон Есплін. – Також в Україні люди з обережністю ставляться до кредитів, позикою користуються лише за нагальної потреби. А от американці купують більше, аніж заробляють. Люди часто беруть кредити на дорогі машини, великі будинки. Щоб сплатити позики, громадяни моєї країни змушені багато працювати. Тож американцям теж є чому повчитися в українців.

Вчити гощан фінансової грамотності волонтер вирішив не випадково. Розповідає, ще під час навчання в університеті консультував людей, як правильно організувати власний бюджет. До того ж, каже, не знайшов жодного подібного курсу в Україні, який би був ефективним.

– Насправді фінансові системи США та України суттєво відрізняють. Мені довелося багато працювати, аби зрозуміти, у чому різниця. Зрештою розробив авторський курс про фінансову грамотність, – розповідає Есплін.

Подолати мовний бар’єр з гощанцями гостю з-за океану допомагає спеціалістка відділу стратегічного розвитку селищної ради Анастасія Сухляк, яка досконало володіє англійською. Курс розробили двома мовами: українською, аби він був доступний для усіх, і англійською – для тих, хто хоче покращити володіння іноземною.

– Курс безкоштовний, і щоразу його відвідує все більше людей. Слухачі кажуть, що мої поради працюють, і вони починають вчитися відкладати гроші навіть при мінімальному сімейному бюджеті, –  тішиться американець. – Найближчим часом планую організувати подібні заняття для дітей, а також бійців, які воювали на Сході. Ще мрію залучити до роботи тренерів зі столиці. Проте це поки що плани.

Марія МАРТИНЮК, Рівненська область

Передрук заборонено!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися