В селі на Рівненщині люди  живуть у «блокаді»
Рівненщина

В селі на Рівненщині люди живуть у «блокаді»

11 червня 2019, 15:55
0
0
Сподобалось?
0

Жителів села Єльне, що у Рокитнівському районі, місяць відрізані від цивілізаії. Дорогу до їхнього населеного пункту ще у травні зруйнувала негода. Нині вода зійшла, а дорожнє полотно досі зруйноване. Лишилась і прірва у 10 метрів. Люди у розпачі. Дістатись до райцентру та й сусідніх сіл - справжня проблема.

Замість асфальту - вирва глибиною у 10 метрів. Її розкопали самі ж селяни. Рятували місяць тому село від великої води, повідомляє «Рівне 1». 

«Тут все було повністю водою залите, вода підходила туди. Як би цього не зробили - цей міст і половина села - були б вже десь у Дубровицькому районі. Тому люди були змушені таке зробити», - розповідає мешканець села Томашгород Себастьян.

Вода затопила більше двох сотень гектарів земель. Під воду пішла і городина.

«Тут повністю городи були по дві сторони. У людей все затоплено. Річка там і річка тут, геть до лісу», - розповідає пані Тамара.

Та найбільше дісталось жителям села Єльне, що на Рокитнівщині. Через зруйновану дорогу, вони вже майже місяць відрізані від цивілізації. Дістатись у село можна в об'їзд. Щоправда легковому транспорту тут не пройти. Не завжди під силу це й мікроавтобусам.

Жителі Єльного дістаються до Томашгорода та у райцентр на спеціальному автомобілі. Кажуть, зробили його власноруч. Колеса його проїдуть скрізь.

«Не можна заїхати у район, продукти купити і у больницю. Через Більськ треба об'їжджати 68 км. А там болотняна дорога. Тільки оця машина йде і все», - говорить житель Єльного Володимир.

Продавчиня місцевого магазину каже, що 730 мешканців Єльного живуть як у блокаді. Продукти надходять у магазин із затримкою.

«Вже 3 тижні я на зміні, ці тижні товари доставляють через Більськ, а це набагато довше їхати і чим попало чи бмвешками, ну чим попало бо люди голодають. Ні води, ні хліба. Обіцяють, що дорогу поремонтують і ніхто її не ремонтує» , - каже продавчиня Наталія.

У школярів ще триває ЗНО. Директор місцевої школи розповідає як діти добираються у пункти здачі у сусідні села.

«Самі батьки брали свій транспорт, діти брали чобітки. Доїжджали до місця. еменесники переправляли їх лодкою. Шкільний автобус у село не доїжджає, рейсовий також. Тобто люди доїжджають всі своїми силами», - розповідає директор Єльнівського навчально-виховного комплексу Ігор Опанасевич.

Ширина зруйнованої дороги 25 метрів. Сільський голова каже, вона сільській раді не належить. Чому так довго її ремонтують, для нього також не зрозуміло.

«Це дорога місцевого значення, яка знаходиться на утриманні облдержадміністрації. Це не комунальна дорога не власність сільської ради. Сказати, що не ремонтують - не можна, роботи ведуться, але хотілося б скоріше», - каже Томашгородський сільський голова Володимир Яцкевич.

В облавтодорі кажуть, були готові відновлювати дану дорогу. Вже завезли навіть необхідні матеріали. Але отримали відмову.

«Станом на минулий тиждень адміністрація заборонила нам, не нам власне, а підрядній організації Рокитнівський райавтодор, проводити тут роботи, мотивуючи це тим, що вони знайшли приватну підрядну організацію. Станом на сьогодні, єдиним питанням, яке є в компетенції дорожників, власне це переговорний процес з адміністрацією і приватною організацією про компенсацію того, що наразі є фактично збитками для підприємства. Адже на укріплення країв того урвища і мобілізацію були витрачені певні кошти», - розповідає помічник директора ДП «Рівненський облавтодор» Дмитро Леонтіюк.

У Рокитнівській райдержадміністрації кажуть, не могли визначитись, що робити найперше - об'їзну дорогу чи основну. А також довго не проводився тендер і не могли знайти підрядну організацію. Тому й втратили у часі.

«Був конкурс і у конкурсі облавтодор теж приймав участь, але переміг той - хто дав найкращу пропозицію. І ця струкрура дала найдешевшу пропозицію, за які кошти вони готові цю роботу виконати. Ви бачите, що роботи виконано дуже мало, але сьогодні 30-ти тонники пішли і основна вирва скоро буде загашена», - говорить голова Рокитнівської РДА Микола Кушнір.

Нині роботи по відновленню дороги вже ведуться. На це виділено 360 тисяч гривень. У вирву глибиною у 10 метрів, вже засипали 38 вантажівок піску.

«Трактор, погружчик і зараз фури будуть везти з кар'єра щебінь», - каже виконроб Юрій.

Засипати основну яму, планують за два дні. Запевняють, затримок вже не буде. Також виділено 450 тисяч гривень на ліквідацію наслідків негоди у всьому Рокитнівському районі. Місцева влада обіцяє допомогти і простим селянам, які втратили врожай через затоплення. 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися