Ікону для церкви на Рівненщині писали монахи з Афону
Рівненщина

Ікону для церкви на Рівненщині писали монахи з Афону

15 грудня 2019, 14:32
0
0
Сподобалось?
0

День Святого Андрія Первозванного для жителів села Мульчиці Володимирецького району особливий. Ікона цього святого та частинки його мощей знаходяться у місцевому храмі.

Свято-Покровська церква у Мульчицях має незвичайну історію. Існує легенда, що вона була заснована схимником-монахом з Печерської лаври, який жив неподалік села ще у XVIII столітті. Правда, та церква до наших днів не збереглася. Нинішній храм звели у 1875 році. Поруч – старий хрест. Як розповідають прихожани, він поставлений на місці, де був престол старої церкви. В архівних документах є записи, що в храмі стояв дуже ветхий іконостас, котрий потребував термінового ремонту. Ту стару церкву розібрали напередодні побудови нової.
– Старожили розповідали, що на початку ХХ століття у Мульчицях жив пан Бодек. Його донька дуже хворіла, – зазначив нинішній настоятель церкви протоієрей Анатолій Марковець. – Він дуже хотів її вилікувати. І от пан замовив афонським монахам ікону святих Андрія Первозванного і цілителя Пантелеймона. Вони написали і вклали в образ частинки мощей цих святих. Паломники несли його з Афону на руках тисячі кілометрів, аж до самих Мульчиць.

У селі не збереглося переказів, чи зцілилася дочка пана Бодека, але тут вірять, що ікона з мощами святих допомагає, і просять біля неї здоров’я для своїх рідних.   

За словами отця Анатолія, задокументованих свідчень про зцілення від якоїсь хвороби поки немає. Проте тут же сказав, що багато документів було втрачено. Під час Другої світової церкву постійно обстрілювали авіабомбами.

Після війни служби в храмі відновилися, але ненадовго. Безбожна радянська влада у кінці п’ятдесятих повісила на двері сільської святині замок. Найцінніші речі місцевий люд порозбирав по домівках. Де переховували ікону – сьогодні ніхто сказати не може.

Припускають, що вона взагалі більше двох десятиліть стояла на своєму місці у церкві. Мульчицькому храму пощастило, що в ньому не додумались зробити якийсь склад, як це любили робити в радянські часи.  

У 1978 році люди у селі не побоялися і зібрали підписи під зверненням відновити богослужіння у храмі. Відвезли його у Москву. Через декілька років, у 1981-му, у церкві знову залунали молитви.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися