Василь БУКОВСЬКИЙ
Рівненщина

Рівнянин подарував машину в АТО, а її продали

6 травня 2020, 18:10
2
-1
Сподобалось?
-1

Дзвінок у редакцію нашого читача Василя Буковського з Боремля Демидівського району Рівненської області викликав бурю емоцій. Історія, розказана чоловіком, у голові нормальної людини не вкладається. 11 березня 2015 року він віддав свій автомобіль в АТО, а у березні цього року зателефонував чоловік і сказав, що він – новий власник автівки і купив її за гроші.

– У перший рік війни на Сході серце кров’ю обливалося, коли по телевізору показували нашу армію. У них не було що вдягнути і чим воювати. Усі допомагали, чим могли. От і я вирішив внести свою лепту, – розповів Василь Буковський. – Тим більше, що на той момент там воювали мій племінник і його син. У мене в гаражі стояла «Волинянка». Машина не суперкрута, але їздила. Я її поварив, підфарбував. Знайшов у Луцьку волонтерів, які допомагали нашим воїнам. По машину приїхав Володимир Перчук зі ще одним чоловіком. Вони її подивилися, завели. Віддав їм документи на неї – вони виписані на моє ім’я. Нічого не переоформляли і доручення я ніякого не підписував. Вони ще сказали: «Дякуємо». А я відповів: «Не дякуйте, хай хлопцям в окопи буде хоч чим хліба привезти». І все. Більше машини я не бачив. Був переконаний, що вона «служить». Кілька разів навіть по телевізору бачив якусь «Волинянку» на передовій і ще думав: «А може, моя?» А тут таке… Справа не в машині, вона ж коштує небагато. Але як можна торгувати тим, що від чистого серця було передано нашим хлопцям на передову?

Ми вирішили з’ясувати, як так сталося, що автомобіль Василя Буковського було продано на Волині. Звісно, найперше спробували зв’язатися з Володимиром Перчуком. Та він слухавки не взяв. Сподіваємося, що після публікації пан Володимир знайде час і можливість з нами зв’язатися та розповісти, куди і кому він віддав автомобіль. 

Новий же власник «Волинянки» Андрій, коли почув наше запитання, дуже розхвилювався.

– Я купив цю машину по оголошенню, заплатив 10 тисяч гривень. Мені вона підходила їздити по господарських справах. У досить хорошому стані, знятий твердий верх, пофарбована в «камуфляж». Продав авто чоловік із села Навіз Рожищенського району, якому, за його словами, її залишив родич, котрий був в «Айдарі». Казав, що забере, але не зміг, бо загинув. От вона й стояла декілька років. А оскільки йому не потрібна, то вирішив продати. Техпаспорта у нього не було. Коли я її купив, то в бардачку знайшов страховку, виписану на ім’я Василя Буковського, і подзвонив. Думав, може, у нього є документ. А тут така історія…

Якби не карантин, ми б, звісно, поїхали у Навіз. «Волинянка» розфарбована під «камуфляж» – не голка, у селі не сховаєш. А так довелося по телефону розпитати людей, які там живуть.

І нам розповіли, що така машина була в одного чоловіка. Його син служив в АТО. Тільки повернувся, слава Богу, живим. Машина стояла у дворі років два. Іноді нею син на полювання їздив. Зараз автівки не видно, тому цілком може бути, що продали.

Ми знаємо прізвище і чоловіка, і його сина, але свідомо не називаємо їх, оскільки не вдалося особисто поспілкуватися з ними. Дуже хочеться вірити, що ці люди не знали, що автомобіль був переданий для хлопців, які захищають Україну. Тепер знають, як і прізвище її власника. Племінник пана Василя доброволець Володимир Буковський з позивним «Характерник» на війні отримав важкі травми. Зараз потребує дорогого лікування і реабілітації. Гроші цій родині не зайві. А 10 тисяч гривень – не така вже й велика сума, щоб за них продати совість і честь. Чи не так?

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Читач
    Читач

    Ну машина ж дійсно воювала. Дуже стара, як механізована тачка. Вона ж не може бути на передовій вічно - отже, там вже нема потреби в ній, дуже старенькій. Ну забрав додому ветеран фактично металобрухт. Ну продали цей брухт після загибелі ветерана. В чому трагедія? В тому, що "Волинянка" не іржавіє розтрощена снарядом під вербою на лінії фронту?

    7 травня 2020, 10:55
    Відповісти
  • Читай уважно
    Читай уважно

    Проблема в тому що вона на сході не була

    8 травня 2020, 00:07
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися