Онкохвора дівчинка з Рівненщини написала книжку казок
Рівненщина

Онкохвора дівчинка з Рівненщини написала книжку казок

1 серпня 2020, 20:39
0
0
Сподобалось?
0

Рік тому життя родини Колесніків із села Плоска Дубенського району розділилося навпіл. Їхній меншій донечці, одинадцятирічній розумниці Марійці поставили страшний діагноз – пухлина головного мозку.  

До школи доню на руках носив тато

Марійчина мама Людмила Колеснік каже, що про хворобу доньки вони навіть не здогадувалися, її виявили випадково:

– Ми зовсім нічого не помічали. Марійка була такою, як завжди. Іноді прийде зі школи, поскаржиться: «Мам, у мене болить голівка». А у кого вона не болить? Полежить, відпочине – і проходило!  А рік тому у село привезли пересувну клініку на колесах, щоб обстежити дітей. Окуліст буквально ошелешив: «Ваша дитина зовсім не бачить на праве око!» Та Марійка ж ніколи на зір не скаржилася! Тим більше, буквально за рік перед цим ми проходили медогляд і все було в порядку, вона тоді все бачила!

З того моменту для Марійки і її сім’ї почалася боротьба, яка триває вже рік. Батьки відразу повезли доню в обласну дитячу лікарню у Рівне. Тамтешній окуліст сказала, що проблема не в оці. У той же день Марійку оглянув невролог.   

– Він прямо сказав: «Не раджу везти її додому, залишайтеся». Це було у середу, зробили МРТ, виявили пухлину головного мозку. У п’ятницю ми вже мали направлення в Київський інститут нейрохірургії. У вівторок зробили першу операцію, а через тиждень – другу, – розповідає жінка. 

Людмила Сергіївна пам’ятає заледве не кожну хвилинку тих днів так, ніби все було вчора. Тоді вирішувалося, чи одужає її дитина. Лікарі були чесними: пухлину, прирощену до стовбура головного мозку, видалили лише частково, адже боялися зачепити важливі нервові закінчення, щоб дитина не залишилася інвалідом. 

– Зараз Марійка правим очком бачить лише силуети. Але надія, що зір відновиться, є, – жінка налаштована оптимістично.

Вона точно знає, що її доня – борець. Після перенесених операцій було дуже важко. Та Марійка не скиглила. Вона відмовилася, щоб вчителі ходили до неї додому, захотіла сама сидіти за партою. Оскільки ходити їй було важко, доню до школи на руках кожного ранку носив тато.   

Талант відкрився у лікарні

Гірше Марійці стало, коли почали проходити курс хімії –  почалися болі. У той період доля звела дівчинку з письменницею Оленою Медвєдєвою. Вона, за словами мами, відкрила у доньці талант.

– Раніше не помічала, що Марійка так гарно пише. Любила більше математику. А тут за два тижні написала аж чотири казки! За допомогою пані Олени видали книжечку «Диво».

 Серед перших казок дівчинки – лист до Святого Миколая. Тоді вона написала: «Біль – це коли трішки треба потерпіти і не плакати. А я і не плачу. Ти хіба бачив мої сльози? Уколи, крапельниці, операції – це треба просто перетерпіти. Якщо ти можеш, то подаруй мені здоров’я. Мені хочеться, щоб моє праве очко бачило, бо воно не бачить зовсім». Напередодні Нового року рівненські лікарі дозволили Марійці поїхати додому. А вже 1 січня батьки терміново везли донечку назад – їй стало зле, почалися судоми. Різдво провели у реанімації. День народження 14 січня відсвяткували у палаті. Далі ставало все гірше.

– Вона танула просто на очах, – бринять сльози в голосі мами. – При зрості 145 сантиметрів важила всього 20 кілограмів!  Вона не ходила, не говорила, не могла сама їсти, кормили її через зонд. Але була при свідомості. Ми з нею говорили, і якщо Марійка погоджувалася, то стискала палець. 

Родина Колесніків їздила на консультації до всіх, до кого могли. Тато навіть у Москві був! Лікарі казали, що занадто мало забрали пухлини, що дівчинка дуже погано переносить призначену хімію, треба зробити перерву. Марійка пройшла тільки три курси із восьми призначених. Батьки на початку березня вирішили забрати доню додому. І сталося диво – одного дня дівчинка змогла вимовити слово, потім ще одне. Спочатку мова була затягнута, а потім Марійка говорила все краще і краще. Змінювалося обличчя, очі живішали, волоссячко відросло. Марійка стала їсти, почала набирати вагу, пішла своїми ногами, відновила навчання у школі! Неймовірно, але вона закінчила шостий клас на відмінно! Це була важка щоденна праця, з якою дівчинка впоралася. А нещодавно вона взяла участь у міжнародному фестивалі «Dnipro Art Fest» із літературним твором «Добрий учинок». Вона вивчила напам’ять три сторінки друкованого тексту і записала його на камеру разом із вчителями. Журі присудило перемогу.

Мама дівчинки Людмила щиро дякує всім людям, які підтримували їх у дуже складний час грішми і молитвами.

Марійка Колеснік найбільше хоче одужати, знову бігати, гратися з друзями, ходити до школи. Для цього потрібно продовжити лікування, реабілітацію. Допомогти дівчинці може кожен, хто купить її книжечку казок «Диво». Ціни на неї немає. Кошти можна переказати на картку Приватбанку Колеснік Людмили Сергіївни (мама Марійки) – 5168757383995091. Книжечку перешлють. Телефон мами – у редакції.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися