Руїни Тараканівського форту
Рівненщина

На Рівненщині - унікальний оборонний об’єкт, яких є лише два у світі

6 вересня 2020, 14:01
0
0
Сподобалось?
0

Офіційно Тараканівський форт у Дубенському районі на Рівненщині закритий для відвідувачів як аварійно небезпечний. Але щодня туди їдуть туристи не лише з України, а й із зарубіжжя. Всі хочуть побачити унікальний оборонний об’єкт, яких є лише два у світі: у нас та у Франції.

Власна операційна та морг

Після поділу Польщі наприкінці XVIII століття по лінії Збараж – Броди – Берестечко – Сокаль пройшов кордон між Російською та Габсбурзькою (з 1804 року Австрійською) імперіями. Уряд вирішив збудувати грандіозне укріплення для захисту західного кордону. Місце поблизу села Тараканів Дубенського району обрали невипадково, адже поряд йшла залізнична колія. Довірили таку важливу справу військовому інженеру Едуарду Тотлебену. Будівництво велося понад десять років. Всередину вели чотири підземні ходи. Потрапити туди можна було лише за допомогою висувного залізного мосту, який під час облоги ховали. Споруда мала 105 казематів, 35 з яких – житлові. У кожного своє призначення: для бойових дій, склади, пекарня, лазарет, операційна і навіть дезінфекційні камери, морг! Усе мало вентиляцію, а взимку обі­грівалося! Була своя гарнізонна церква. Форт обладнали за останнім словом тогочасної техніки з освітленням та телефонним зв’язком. На озброєнні стояли 40 різнокаліберних гармат та 10 кулеметів. Усередині могло розміститися до 800 людей. Сам цар Олександр ІІІ з родиною приїхав оглянути Тараканівський форт у 1890 році.

Перші випробування для форту припали в час Першої світової війни. У 1915 році частини російського фронту відійшли з форту після короткого бою, підірвавши бункери на бойових позиціях та частину безпечних казематів. Під час Другої світової війни форт мало використовувався. Є відомості, що німецькі війська облаштували тут склади боєприпасів.  При Радянському Союзі комусь спало на думку зробити консервний склад. Каземати розчистили, однак через надмірну вологу консерви поіржавіли. Тож на деякий час про форт забули.

Таблички забороняють, а люди йдуть

Про форт забули на верхах, але місцеві – ні. Одні здали на металобрухт всі залізні двері. Інші били цеглу й сунули додому. Навідувалися й чорні археологи. Бували випадки, коли люди травмувалися, лазячи темними тунелями. Таблички «прохід заборонено» чи «небезпечна зона» нікого не зупиняють. Автомобілям нелегко розминутися на вузькій лісовій дорозі, а людям треба обережно ступати, щоб не зачепити борщівник, який взяв в облогу всю територію. Опіки його дуже небезпечні і можуть покласти на лікарняне ліжко.

Величезний борщівник окупував форт

– Навесні ми з хлопцями, які проводять екскурсії, трохи косили… Але територія велика, і самі ради дати не можемо, – розповідає чоловік, який при вході торгує магнітами.

Юридично з 1957 року об’єкт належить Міністерству оборони України.

– Кілька років ведуться переговори керівництва Рівненської області з Міністерством оборони про передачу об’єкта на баланс нашого заповідника, – зазначає заступник директора з наукової частини державного історико-культурного заповідника міста Дубно Надія Любецька. – Лише тоді можна вкладати кошти з місцевих бюджетів в утримання форту.

Багато туристичних агенцій пропонують тури вихідного дня з відвідуванням Дубенського замку й Тараканівського форту, до якого навіть дороговказу немає. Якийсь дядько причепив кусок фанери на дерево, написав червоною фарбою: «Об’єкт архітектури ХІХ століття. Форт-застава Дубно». Ось і всі відомості. Попри заборону, екскурсії тут проводять постійно місцеві історики-любителі. Нелегально, зрозуміло. Знайти їх можна через Інтернет.

Форт, незважаючи на аварійний стан, вражає своєю архітектурою та диковинками. Кажуть, тут можна зустріти привидів загиблих солдатів чи священника, а ще почути дзвони зруйнованої церкви. Фантастична будівля притягує й кіношників. Тут знімали фільм «Поводир», а минулого року – фантастичну стрічку «Джура Королевич», яка ще не вийшла на екрани. Усі хочуть взяти з Тараканівського форту частинку його душі, а подбати про нього нікому.

Руслана СУЛІК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися