Рівненська ОТГ може залишитись без двох лікарень
Рівненщина

Рівненська ОТГ може залишитись без двох лікарень

9 вересня 2020, 20:35
0
0
Сподобалось?
0

На території Острожецької ОТГ раніше працювала протитуберкульозна лікарня та районна, які обслуговували понад 8 тисяч місцевих. 

Проте протитуберкульозну закрили і вона руйнується, а районна – на черзі, якщо не придбає ШВЛ, пише Суспільне.

 Колишня протитуберкульозна лікарня в Острожці два місяці не працює. У 2020-му тут лікувалися 11 пацієнтів, а працювали – понад сорок осіб. Тепер залишилося чотири.

Один з них – Іван Камінський, він наглядає за приміщенням 15 років. Зараз для нього головне, аби вандали не побили вікна. Каже: будівля має історичну цінність, адже це колишній палац графа Ледухівського.

"Шкода приміщення. Воно безхозне не буде, ми його однаково не врятуємо. Воно саме по собі буде руйнуватися. Приїжджали тут, цікавилися. Можна якийсь дитячий санаторій. Там річка, можна зробити все. Природа, на місці, центр, газ, сполучення", – каже сторож.

Національна служба здоров'я договір з лікарнею не уклала через її невідповідність вимогам, тому з 1-го квітня державне фінансування припинилося. Частину пацієнтів відправили лікуватися вдома, інших – до обласного тубдиспансера та хоспісу у селі Зірне.

Що робити з приміщенням, де роками лікували хворих на туберкульоз, наразі не знають. Керівник новоствореного об'єднання "Фтизіатрія" Федір Аврука, який займається реорганізацією комунального майна обласної ради, каже: було б непогано віддати колишній графський маєток в оренду громаді. Єдине – треба до кінця на законодавчому рівні врегулювати механізм передачі.

"Але, враховуючи те, що довгий час там лікувалися туберкульозні хворі, все-таки треба дуже добре подумати, в якому напрямку ми зможемо цю ініціативу втілити. Це ж присутність мікроорганізму, якими можуть інфікуватися люди, які там будуть перебувати. Тобто це все треба перебудовувати і перелаштовувати, – каже голова комісії з реорганізації комунального майна обласної ради Федір Аврука.

Медзаклад у вигляді податків із зарплати чотирьох десятків працівників щороку сплачував до місцевої громади більше 600 тисяч гривень. Тепер цих надходжень не буде.

Щоб компенсувати фінансові втрати громади, частина обласних депутатів запропонувала зареєструвати в Острожці об'єднання "Фтизіатрія", до якого входять обласний тубдиспансер та хоспіс у Зірному. Тоді б відрахування із зарплат усіх працівників об'єднання йшли б в Острожецьку ОТГ. Втім, обласна рада таку ініціативу не підтримала.

"Це питання виносили на сесію обласної ради. Знаю, що було в рішенні законспектовано, але у зв'язку з певних причин (об'єктивних чи необ'єктивних) на тому тижні відбулася сесія і пояснили, що не можуть заклад зареєструвати в Острожці, – каже голова ОТГ Тарас Гордійчук.

Залишити обласний протитуберкульозний диспансер з місцем реєстрації на його фактичному місці перебування, тобто у місті Рівному – це правильне і виважене рішення, вважає керівник медицини області Олег Вівсянник.

"Прийдеться змінювати всі статутні документи, в тому числі виробляти нові ліцензії, дотримання ліцензійних умов. Це є одним з важливих аргументів і якщо це не зробити вчасно – можна втратити ліцензію. Тоді на обласний бюджет ляже не тільки частка протитуберкульозної лікарні, а весь протитуберкульозний диспансер", – каже Вівсянник.

По сусідству з зачиненою протитуберкульозною лікарнею в Острожці працює інша – районна. Вона обслуговує 8 тисяч жителів Острожецької і Ярославицької громад. Тут є стаціонар на 20 ліжок і поліклініка.

Ця лікарня теж може залишитися без державного фінансування. Аби цього не сталося, медзаклад має терміново знайти апарат ШВЛ.

"Щоб відповідати табелю оснащення, нашій лікарні потрібен апарат штучної вентиляції легень. На даний момент ми працюємо над тим питанням, але нас піджимають терміни. Згідно з договором, повинен він бути в наявності в лікарні для того, щоб покращити надання якості медичної допомоги і своєчасно надавати невідкладну ургентну допомогу", – каже в.о. директора Острожецької районної лікарні Людмила Мельник.

Голова ОТГ вірить, що апарат ШВЛ їх лікарня таки отримає, а відтак відповідатиме вимогам Національної служби здоров'я. Надати допомогу вже пообіцяли в обласному управлінні охорони здоров'я.

Якщо ж цього не станеться, то Острожецька ОТГ може не лише втратити лікарню, але й надходження до бюджету. На рік з відрахувань із зарплат працівників до бюджету громади надходить приблизно 300 тисяч гривень.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися