На Рівненщині чоловік пробив серце косою і вижив
Рівненщина

На Рівненщині чоловік пробив серце косою і вижив

21 листопада 2020, 18:43
0
0
Сподобалось?
0

На Рівненщині живе людина-феномен. Це Петро Лук’янчук із села Маслянка Млинівського району. Він дивом вижив після удару коси в самісіньке серце! Петра Максимовича як одного з найбільших щасливчиків на Землі запрошували на найпопулярніші телешоу, аби поділився секретами свого везіння. І сьогодні розповідає, як все було, хоч минуло відтоді тринадцять літ. Правда, спілкуємося дистанційно – через двері, адже в хату дідуся добрався коронавірус.

Сам вийняв косу і дійшов до найближчої хати

Звісно, нині здоров’я у Петра Максимовича трохи подалося, адже йому вже під 80 літ. Переніс три інсульти, тож затяжною стала мова, рух не той, що колись. Але живий! А тоді, коли рідні дізналися, що у нього – дірка в серці, перелякалися не на жарт. Бо ж кожному відомо: з такими травмами втекти від смерті майже неможливо.

– Я була на роботі, як подзвонила мама: «Їдь додому, бо батько порізався». Ну, думаю, десь руку поранив чи ногу. А виявилося – серце, – згадує ті тривоги донька Петра Лук’янчука Руслана.

А було це так. Поїхав чоловік на поле картоплиння косити. Наробився й вертався додому ровером. Косу чомусь не склав, а тримав у руці. Так і їхав з нею ґрунтовою дорогою. Аж раптом йому стало зле. Ще мить – лежав на землі, а з грудей стирчала коса, на яку наткнувся, падаючи.

– Батько не чекав, що хтось буде йти, допоможе. Сам встав, вийняв з тіла косу, сорочкою затулив дірочку, підняв свою торбу, велосипед і пішки разом з усім цим подався до найближчої хати, щоб води напитися, – розповідає Руслана Петрівна. – Це добрих метрів двісті. А ті господарі попід руки його взяли і допомогли додому дійти.

З діркою у серці дідусь пройшов понад кілометр своїми ногами! Побачивши рану, дружина викликала швидку. Лікар оглянув пацієнта й одразу запідозрив, що травма не поверхнева, а серйозна, сказав збиратися в лікарню. Петро Максимович ще хотів сам йти в машину сідати, та лікар не дав. «Дядьку, та ви серце пробили!» – сказав, і поклали чоловіка на ноші.

Наклали на дірку «латочку»

Везли діда Петра у Млинівську лікарню, тим часом з Рівного туди вже мчав кардіохірург. Далі транспортувати такого важкого пацієнта не можна було. Лікарі не приховують: життя чоловіка справді було на межі, й обірвати його могли лічені хвилини. Та команда медиків спрацювала блискуче. 

Перш ніж почати операцію, хірург підійшов до дружини Петра Максимовича Галини Прокопівни:

– Операція буде дуже складна. Скажіть мені якесь добре напутнє слово.

– Хай вам Бог допомагає, – відповіла вона, і далі поринула у молитву.

Операція тривала понад дві години. Лікар вийшов втомлений, але задоволений – все вдалося. Розповів, що лезо коси глибоко проникло у лівий шлуночок серця і зупинилося за міліметр від критичної межі. На дірку наклали «латочку».

– Ще мама запитала, чому батько не вмер? Бо ж люди не живуть з пробитим серцем. Він пояснив: зробився тромб і запеклася кров на рані, це його врятувало від надмірної крововтрати. А сама коса, можна сказати, спасла йому життя. Бо коли стався інсульт, він впав з ровера і коса пробила серце – тиск одразу впав, – розповідає Руслана Петрівна.

Знаряддя не викинув – досі береже!

Після цього дивовижного випадку чоловіка стали запрошувати на телепередачі. Навіть у Москву в «Останкіно» до Андрія Малахова. Із завмиранням у грудях історію про українського щасливчика дивилися мільйони людей. Охав-ахав і сам знаменитий ведучий. Бо й справді, подібних випадків у світі – одиниці!

Звісно, усі цікавилися, що дід Петро зробив з косою – чи не викинув, бува, щоб не нагадувала про те, як опинився на межі життя і смерті. Він відповів:

– А хіба коса винна?

Знаряддя праці й нині стоїть, готове до служби. Поки здужав господар, тільки цією косою й косив. Тримав її завжди гострою. Тепер же, після перенесених ще двох інсультів, до важкої роботи не береться.

– Покійна баба, татова мама, завжди казала: «Мій Пєтька в сорочці родився». Вона його народжувала у лютому 1944-го. Тоді йшло визволення, навколо все бомбили. Вона вагітна тікала з дому, перейми почалися на вулиці під копицею сіна, – згадує дочка діда Петра. – І до того страшного випадку з косою батько ні разу в лікарні не був. Та й після нього не їздив ні на які обстеження. Тільки інсульт знову в лікарню поклав.

Нині сім’я переживає через коронавірус. Але вірять: дідове серце й не таке витримувало. «Здоров’я вам!» – побажали і ми.

Наталія КРАВЧУК

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися