У Рівному поліцейський вирішив стати донором кісткового мозку
Рівненщина

У Рівному поліцейський вирішив стати донором кісткового мозку

18 грудня 2020, 20:54
0
0
Сподобалось?
0

Рівненський патрульний вирішив стати потенційним донором кісткового мозку.

Він пішов стопами дружини, яка таке бажання виявила першою. Наразі в Україні офіційно зареєстровано понад півтори тисячі потенційних донорів, пише Суспільне.

Рівненський патрульний поліцейський виявив бажання стати донором кісткового мозку, аби врятувати чиєсь життя. Максим Загородній розповів, що першою потенційною доноркою стала його дружина.

Щоб стати донором кісткового мозку, спочатку потрібно зареєструватись на сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку. Після цього охочому допомогти прийде конверт з детальною інструкцією.

«Приходить тест – три палички, схожі до тих, якими беруть аналізи на коронавірус. Так само зі щоки та язика потрібно взяти мазки слини. Після цього треба все запечатати в герметичний конвертик та відіслати назад разом з підписаною інформаційною згодою», – розповідає Максим Загородній.

Чоловік додає, що запечатаний герметично пакет відправляють до Європи для дослідження. Згодом має надійти лист про те, що тестованого внесли до бази потенційних донорів кісткового мозку України.

«Вирішив стати донором, бо донорів в Україні дуже мало і не факт, що я комусь підійду. Свої біологічні аналізи я поздавав – для цього ніхто ніяку операцію не робив. Зараз дуже багато хворих дітей, людей, а я здоровий, тому допомагаю чим можу. Якщо можна комусь допомогти – то чому не допомогти, от у мене така позиція», – каже правоохоронець.

Максим Загородній розповідає процедуру: якщо донор для когось підійшов, то прийдуть спеціальні ліки, котрі він повинен пити протягом двох тижнів. Вони призначенні для того, щоб виділялось більше стовбурових клітин.

«Через 14 днів у тебе беруть кров і вона або підходить людині для лікування, або не підходить. Якщо складніша ситуація, то вже беруть пункцію з кісткового мозку. По суті – це не якісь там хірургічні втручання, тому цього не варто боятися», – каже чоловік.

Він запевняє, що цієї процедури боятись не варто, адже вона схожа до епідуральної анестезії, яку роблять жінкам під час пологів. Тому пункцію брати з кісткового мозку, зі слів Максима, не страшно.

Можете бути й таке, що протягом всього життя донор може так нікому й не підійти. Коп каже, що став потенційним донором кісткового мозку на волонтерських засадах та жодних грошей не платив та не отримував.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися